La FVMP demana que no se suprimisquen les Entitats Locals Menors que siguen solvents econòmicament

0
377

Bastidas amb els alcaldes de La Barraca i El Perelló

La presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Elena Bastidas, ha eixit este dijous en defensa de les Entitats Locals Menors (ELM) solvents econòmicament i s’ha unit als seus alcaldes per a reclamar que no se suprimisquen les que complisquen amb els mateixos requisits d’estabilitat pressupostària, viabilitat financera i capacitat de gestió que s’exigix als municipis dins del pla d’ajust.

Així ho ha manifestat després de reunir-se amb els representants dels edils de les set ELM de la Comunitat que poden veure’s afectades per l’avantprojecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, –tractada divendres passat en Consell de Ministres–, i que preveu l'»automàtica extinció» d’este tipus d’administracions, 3.725 a tota Espanya.

En un «exercici de responsabilitat» davant de la situació econòmica, Bastidas ha volgut deixar clar que la seua intenció no és demanar la pervivència de totes les ELM, sinó únicament de les que «superen mateixos paràmetres i criteris objectius» establits per als municipis dins dels plans d’ajust per a reduir el dèficit. «Totes no poden ser tractades de la mateixa manera», ha remarcat.

Així, durant la trobada mantinguda este mateix matí, la FVMP i els alcaldes de les ELM de la Comunitat han consensuat l’esborrany d’un manifest en el qual mostren el seu «total de disconformitat» amb la mesura anunciada pel Govern central per eliminar la totalitat de les ELM existents, que segons critiquen en el document, «no atén a cap tipus de criteri diferenciador entre les quals hi ha», fet que consideren un «atemptat a l’autonomia local sense precedents».

Dimarts, els primers edils d’estes ELM –la Barraca d’Aigües Vives, el Mareny de Barraquetes, el Perelló, la Xara, Jesús Pobre, Llosa de Camacho i Ballestar– signaran el document final, un text que este mateix dia la FVMP traslladarà al Consell Territorial de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i defensarà davant de les instàncies polítiques de Madrid, ha assegurat Bastidas.

Alhora, ha avançat que portarà el manifest quan es faça la Junta de Portaveus prevista «amb caràcter d’urgència», perquè puga ser «enviat als 542 municipis de la Comunitat i que en els seus respectius plens municipals puguen aprovar-se textos en defensa de les ELM que complisquen amb els criteris econòmics objectius».

Per la seua banda, el portaveu de les ELM de la Comunitat, l’alcalde del Perelló, Miguel Fos, ha agraït el suport de la FVMP davant de l’anunci d’este avantprojecte de llei que està fent que ho estiguen «passant verdaderament mal estos dies».

Fos ha dit estar «d’acord que les ELM que no estan guardant el rigor econòmic de sostenibilitat que així s’aprecia per la llei que hagen de desaparèixer» però no les que «respecten els paràmetres econòmics i que presenten sempre els seus comptes a Sindicatura amb una economia sanejada».

A més ha posat èmfasi que algunes d’elles, com és el cas del Perelló, disten 10 o 12 quilòmetres del nucli de la capitalitat, algunes fins i tot més, i «estan prestant un servici als seus ciutadans a peu de carrer» que han millorat el lloc i ha considerat «molt important que seguisquen estant ací» per a «acostar l’administració a l’administrat».

Del contrari, hi ha llocs, sobretot en els espais interiors, on es produirà un «èxode de món rural a la capital, cosa que hui no té sentit, hauria de ser un poc al revés», ha alertat.

Per aixó advertixen al manifest acrodat hui que la futura norma suposa una «reculada de més de 130 anys, a més de ser una mesura demagògica que no va a suposar cap estalvi» però que «lamentablement si va tindre conseqüències negatives molt importants per als seus veïns que van a patir un llunyament administratiu, una minva en els servicis rebuts, la pérdua de personalitat jurídica, dels seus propis òrgans de govern, capacitat d’autogestió y de proximitat».

Europa Press

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here