La CHJ destina el 100% de l’aigua de la depuradora al Magre que millora a l’Alcúdia

0
883

Un operari retira peixos morts del Magre

La Confederació destinarà el 100% de l’aigua de la depuradora al Magre mentre persista l’actual situació.

Xúquer Viu comprova que comença a córrer aigua pel Magre el que podrà salvar la gran bassa amb peixos, aus i altres animals situada baix del pont de l’Alcúdia.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, a través de la Comissaria d’Aigües, contesta a Xúquer Viu després de la denúncia formulada per aquesta organització, els escrits de l’Ajuntament de l’Alcúdia i les notícies de la premsa.

En el seu escrit la Confederació indica que la Guarderia Fluvial va visitar el passat dilluns la zona va elaborar un informe confirmant la mortaldat de peixos i l’absència de reutilització de la EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) de Carlet per part dels regants, per la qual cosa supose es va realitzar una maniobra estranya, que no poden assegurar i que va causar la pèrdua de cabal. Es van realitzar gestions amb les Comunitats de Regants amb possibilitats d’utilitzar l’aigua de la depuradora transmetent-los la impossibilitat d’utilitzar aquests recursos, donada la situació del riu Magre en absència de pluges. En aquest sentit, no són previsibles futurs problemes.

Malgrat ser una mortaldat moderada i les possibilitats econòmiques de la Confederació escasses en aquest exercici, donada l’alarma social generada, es va procedir a retirar els peixos morts l’11 de juliol per part de Tragsa. (La Confederació adjunta foto). En qualsevol cas, la Confederació, té dubtes de l’evolució dels nivells en el riu Magre al llarg de l’estiu, encara que considera assegurat l’aportació de la Depuradora i es comprometen a realitzar un seguiment del tema.

La solució, indiquen des de Confederació, no pot estar en l’embassament de Forata, perquè les pèrdues en la llit en el tram comprès entre l’embassament i el trams amb problemes i l’escàs cabal d’entrada en l’embassament, pràcticament nul, no ho permetria. Xúquer Viu ha comprovat que l’aigua comença a córrer pel llit del Magre, encara que no ha arribat a la zona dessecada, qüestió que es podria produir en els pròxims dies. En aquest sentit hi hauria moltes possibilitats de que se salve la gran bassa situada baix del pont d’entrada a l’Alcúdia en el que s’han pogut observar distints espècies de peixos, tortugues, ànecs, polles d’aigua i altres animals.

Xúquer Viu romandrà atent a l’evolució de la situació durant tot l’estiu i, malgrat que es irreversible el dany causat en la bassa dessecada, valora positivament les mesures preses per la Confederació que posen en valor l’actuació de denúncia i vigilància ciutadana.

Fotos: 1 i 2: Estat acual de la bassa amb vida. 3: Les aigües tornen a connectar amb el riu. 4: Retirada de peixos morts per TragsaDejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here