Llogeta de baix: Eixiu i gaudiu /Xavier Campillo

0
373
Gol de Jordi Alba

Pels anys, quan recordem amb enyor aquest equip irrepetible que, diumenge passat, defenia la pell de brau a l’Olímpic de Kiev, ens vindran al cap, de nou, els sant Iker, Robocop, Piquenbauer, Tarzan, Alba, Pelopo, el Busi, Xabi, el Xinès, Cesc, i l’heroi de Johannesburg, amb Pedrito, Mata i el Xiquet. Un grup que resol la papereta en mitja hora i, amb dos gols d’avantatge, encara pressiona el rival.

Ha estat el partit de la final de l’Eurocopa 2012 la plasmació d’una mena de justícia poètica i reconeixement del bon joc, l’esforç, la jugada impossible, les triangulacions mil·limètriques, la fam de victòria. L’equip de Del Bosque fou capaç de combinar en un còctel d’essències futbolístiques l’art i l’efectivitat, dos elements que rarament s’hi veuen en un partit.

Si cal batejar aquest grup de jugadors que ens han fet gaudir, no tindria cap dubte: “bib team”, o “equip pitet”, perquè alguna secreció salivar ens ha regalimat, maxil·lar avall, aquesta Eurocopa de somni. I malgrat els himnes clàssics, com el “We are the champions”, el que més evoca, almenys a mi, aquesta màgica competició és el “Viva la vida” del grup de rock alternatiu Coldplay.

Viva la vida” és una cançó que, ahir sentida i hui “ad nauseam” repetida, ha esdevingut signe d’identitat també a Kiev. A la fi, un terç de selecció és Barça. Aquest tema, que Guardiola feia escoltar als jugadors abans de saltar al camp, no deixava de ser intencionat, una nova versió d’aquell “Eixiu i gaudiu!”, que la llegenda atribueix a Jopie Cruyff, abans de la final de Wembley.

Passar-s’ho bé fent la feina! Quina empresa no voldria tindre els treballadors tan motivats com ho han estat els jugadors a l’Eurocopa? Però com a remembrança de l’èpica més pura, barrejada amb la tècnica a tocar de la filigrana, la música que més ens faria recordar el triplet històric –Eurocopa 2008 i 2012, i Mundial 2010– ben bé seria un tema també conegut: Gladiator.

Aquesta banda sonora original de la pel·lícula Gladiador, interpretada per Enya, representant genuïna del chill out, és cançó melòdica, profunda, evocadora d’un film on el coratge dels gladiadors s’alia amb la intel·ligència, la destresa amb la velocitat i la picardia amb l’habilitat, qualitats que els nostres han exhibit i esgotat a l’Arena Gdansk, al Donbass Arena de Donetsk i a l’Olímpic de Kiev, fent història viva del futbol.

Xavier Campillo

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here