Compromís per Alzira demana un pla d’incendis per a les urbanitzacions del terme

0
408
Imatge desoladora de l'incendi a Dos Aguas /Foto: Francisco García

Els incendis originats a Cortes de Pallàs el dijous 28 de juny i a Andilla el divendres 29, han suposat un autèntica catàstrofe ecològica, només comparable amb el precedent de l’any 1994. L’originat a Cortes ha cremat prop de 30.000 hectàrees, amb 7 termes municipals de la nostra comarca afectats i 8.000 hectàrees calcinades.

El foc, encara que ens ha quedat relativament lluny aquest episodi, cal pensar que ens ha pegat de ple. S’han destruit paratges d’incalculable valor que frenaven les pluges torrencials que tant cruels poden ser a la Ribera. Cal sospesar els nous riscs que afloren com a conseqüència de la desaparició de tants milers d’hectàrees que poden agreujar les temibles pluges de la tardor i també cal reflexionar si els rius de la Ribera –Magre (en alguns trams convertit en un autèntic bosc d’Eucaliptus) i Xúquer- i els barrancs, estan en condicions per poder drenar pluges excepcionals.

Per aixó, des de Compromís per Alzira anem a presentar una moció per la que l’Ajuntament d’Alzira inste a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a que revise i valore els nous riscs que afloren com a conseqüència de la desaparició de tants milers d’hectàrees i que poden agreujar les temibles pluges de la tardor en la pròpia conca.

Des de Compromís per Alzira sempre hem reclamat la neteja del llit del Xúquer en el tram del pont de Ferro i l’execució del PATRICOVA (Pla Territorial per a la Defensa contra les Avingudes al País Valencià). Esperem que es faça realitat el compromís de neteja del llit del Xúquer en el tram del pont de Ferro que el passat dimarts va adquirir la Presidenta de la CHX en una reunió amb el regidor Enrique Montalvà.

En la mateixa moció afegim lamentar els danys personals i materials, demanar la depuració de responsabilitats i instar al govern valencià per a que realitze una profunda revisió de la política forestal, que aposte de veritat per una gestió i prevenció adequada, planificada i amb suficients mitjans personals així com l’increment urgent dels recursos -revocant de manera immediata els retalls efectuats en personal i mitjans.

Per últim, i en el que afecta als nostres paratges forestals, demanem a l’Ajuntament d’Alzira que no es retarde més la construcció de vies d’evacuació i mesures d’autoprotecció per a incendis en urbanitzacions del nostre terme com Valletes de Bru, El Racó, San Bernat (tal i com ja té la urbanització de El Respirall) demanant l’ajuda tècnica i econòmica de les institucions com la Diputació o la Generalitat Valenciana i dels propietaris privats.

Vicent Camarasa

Representant de Compromís per Alzira al Consell Local de Medi Ambient

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here