Compromís per l’Alcúdia propossa depurar responsabilitats i incrementar recursos per a evitar els incendis

0
221
Incendi a Turís

Els incendis originats a Cortes de Pallàs el dijous 28 de juny i a Andilla el divendres 29, han suposat un autèntica catàstrofe ecològica, sense precedents, amb la destrucció de 50.000 hectàrees dels nostres paisatges, dels nostres boscos i muntanyes. Han sigut 22 els termes municipals valencians afectats en els dos incendis, 7 d’ells de la nostra comarca, la Ribera del Xúquer, on es calcula que 8.000 hectàrees han sigut calcinades. Poblacions com Torís, Montroi, Real, Catadau, Llombai, Carlet i Tous han resultat afectades.

L’incendi originat a Cortes ha cremat prop de 30.000 hectàrees destruint paratges tan pròxims i volguts pel veïns i veïnes de l’Alcúdia com el Matamon i afectant a poblacions veïnes nostres. El foc va estar a punt d’afectar al nostre poble durant la nit del dissabte 30 de juny i el diumenge 1 de juliol. De fet els veïns i veïnes de la partida de la Florentina foren evacuats per precaució de les seues vivendes.

La lluita contra la degradació de l’entorn natural, els incendis forestals, els seus efectes i la desforestació del sòl valencià requereix de la implicació de tots– administracions públiques, ciutadania, organitzacions empresarials i sindicals, entitats cíviques, ecologistes i culturals– en una estratègia d’acció conjunta.

Compromís per l’Alcúdia ha presentat una moció que us adjuntem i que proposa a l’Ajuntament l’aprovació de distints punts entre els que destaquem:

Instar al Govern Valencià a una profunda revisió de la política forestal, que aposte de veritat per una gestió i prevenció adequada, planificada i amb suficients mitjans personals. Demanar, en aquest sentit l’obertura d’un debat polític i social que permeta implementar una nova política forestal a la Comunitat Valenciana. Elaborar un nou Pla d’Ordenació Forestal de la Comunitat Valenciana, pendent des de 2007.

Requerir que la Generalitat Valenciana ocupe el lloc que li correspon en matèria d’Ordenació del Territori amb una planificació integral, incloent el recolzament a l’agricultura i la ramaderia tradicional, evitant que les urbanitzacions disperses s’ubiquen en la proximitat de sòls forestals i fent complir l’exigència d’unes distàncies mínimes a les masses forestals, que augmente els períodes de contractació dels mitjans de prevenció i d’extinció d’incendis i que realitze inversions en matèria de prevenció i educació ambiental.

Depuració de responsabilitats, instant al Govern Valencià a assumir les responsabilitats polítiques pertinents realitzant una exhaustiva investigació de tots els fets i circumstàncies.

Increment urgent dels recursos, revocant de manera immediata els retalls efectuats en personal i mitjans, amb l’establiment de línies pressupostàries, per una part d’ajuda als particulars i municipis afectats per les catàstrofes forestals, i per altra d’increment de les accions de prevenció i extinció d’incendis, recuperant les brigades suprimides PAMER.

Impulsar la creació d’un voluntariat ambiental local, amb participació ciutadana, que puga col·laborar, amb les administracions i experts adients en la regeneració de la zona cremada així com realitzar altres tasques de protecció, neteja i regeneració ambiental.

Comunicat de Compromís per l’Alcúdia

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here