El Consell destina 9 milions d’euros en ajudes per als afectats, que podrien rebre-les este estiu

0
356
Incendi a la Ribera /Foto: Francisco García

La Generalitat destinarà nou milions d’euros en ajudes per a la reactivació socioeconòmica dels afectats pels incendis iniciats la setmana passada en els termes municipals valencians de Cortes de Pallars i Andilla, que han calcinat al voltant de 50.000 hectàrees. Així ho ha decidit este divendres el ple del Consell que ha aprovat el decret d’ajudes i mesures per a pal·liar els danys produïts pel foc. El vicepresident i portaveu de la Generalitat, José Císcar, ha assegurat que estan treballant perquè abans de setembre els diners estiga en els comptes de les persones que acrediten danys.

Císcar, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, ha explicat que estes ajudes tindran caràcter complementari i seran compatibles amb les indemnitzacions o ajudes que es concedisquen per part d’altres administracions públiques. A més, les corporacions locals actuaran com a entitats col·laboradores.

La finalitat és que estiguen disponibles en els ajuntaments abans que finalitze el mes de juliol perquè les puguen anticipar als damnificats, que podrien començar a rebre-les abans que finalitze l’estiu.

En el decret s’arbitren, amb caràcter d’urgència, diferents tipus d’ajudes, que podran ser de fins al 100 per cent. Així, les persones físiques i jurídiques que haja patit danys materials podran sol·licitar indemnitzacions per danys estructurals en habitatges –de fins a 11.500 euros si és habitatge habitual o fins a 10.000 si no ho és–; per danys en mobiliari i electrodomèstics –amb un màxim de 3.500 euros en habitatge habitual i de 2.000 en no habitual–; i per danys en vehicles, les ajudes als quals ascendiran fins a 4.000 euros.

També haurà indemnitzacions per a titulars de xicotetes i mitjanes empreses. En concret, seran de fins a 12.000 euros per a reparar danys produïts pels incendis en edificacions, infraestructures, instal·lacions i altres béns. A més, haurà ajudes específiques per a establiments de turisme d’interior, que serà de fins a 500 euros per plaça d’allotjament.

Alhora, es beneficiaran de subvencions explotacions agrícoles, ramaderes i apícoles, així com comunitats de regants i altres entitats de reg que posen en marxa inversions per a la recuperació de cultius, instal·lacions de xarxa, reposició d’animals, entre d’altres. En este cas, les ajudes poden arribar fins a 12.000 euros.

El vicepresident ha destacat la importància d’estes ajudes, tenint en compte que van dirigides a pal·liar danys produïts pels incendis de Cortes de Pallars i Andilla, que han estat els més durs des de 1994. Des d’enguany, «no han hagut en la Comunitat incendis de la magnitud dels actuals», ha subratllat el també conseller de presidència.

Preguntat per si de cas es podria ampliar la quantia inicial de nou milions d’euros, Císcar ha respost que esta és «una quantitat inicial». En este sentit, ha indicat que si al final les ajudes haguessin de ser superiors, el Consell intentaria fer «un esforç addicional».

NOU PROCEDIMENT

El portaveu, inquirit sobre com es garantirà que les ajudes arriben efectivament als afectats, ha explicat que s’ha arbitrat un nou procediment, pel que les ajudes aniran directament als ajuntaments «mitjançant un procediment urgent i molt simplificat». Així, ha explicat que els consistoris, «amb uns paràmetres molt senzills», les distribuiran entre els damnificats.

D’altra banda, el Consell ha proposat concedir la medalla al Mèrit de Protecció Civil en la categoria d’Or al coronel de l’Exèrcit José Agustín Nieva Gómez, mort després de patir un accident amb un helicòpter en les tasques d’extinció de l’incendi de Cortes de Pallars.

També es concedirà la mateixa distinció als dos pilots que han quedat ferits en altres accident d’helicòpter en el mateix incendi, així com els directors dels llocs de comandament avançat dels dos incendis.

AGRAÏMENT

El vicepresident de la Generalitat ha agraït a totes les persones que han treballat en les tasques d’extinció dels incendis, que han fet possible que «l’avanç de les tasques no haja estat més i no s’han hagut de lamentar danys en la ciutadania».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here