D’incompliments electorals del PP a Alzira / Opinió: Ivan Martínez

0
368

En l’últim plenari de juny es va aprovar tota una bateria de mesures que suposen, de nou, més incompliments de les promeses electorals del PP, amb les quals va subscriure un contracte amb la ciutadania: la no pujada d’impostos, la gratuïtat de l’urbà, etc. Això ja és un fet constant de la dreta en el poder, i des d’EU-Alzira els exigim explicacions i també responsabilitats.

És cert que la caiguda dels ingressos i l’enfonsament de l’activitat econòmica estan provocant greus problemes a les hisendes públiques. En el cas d’Alzira: la caiguda de més de 3 milions d’euros d’ingressos per llicències urbanístiques i d’obres; o bé l’augment dels impagaments en més d’un 10% enguany, perquè senzillament hi ha gent que no pot pagar les imposicions.

Això no obstant, l’augment de les taxes aprovat ara és la via més fàcil (per expedir un text de 3 a 10 €, per l’emissió de la targeta de residents de l’ORA, per fotocòpies de documents públics, etc.). Indubtablement, per part de l’equip de govern hi ha un afany recaptatori evident, però s’ha de ser molt prudent amb açò. El PP no ha tingut en compte que en moltes ocasions alguns d’aquests serveis de l’Ajuntament són necessaris, o bé forçosos, per a la ciutadania. En realitat, més que l’ingrés en si, el que es pretén és desincentivar-ne l’ús i justificar les futures retallades en personal o infraestructures municipals. És ací on volen l’estalvi.

Amb números a la mà, realment les taxes són un apartat molt reduït dels comptes locals, un poc més del 10% del total dels ingressos. El PP sol justificar-ho tot amb el “s’ha acabat el gratis total”. Res més lluny de la realitat: ara i adés es paguen aquests serveis pels principals impostos, com ara la contribució (en un 50%).

Per a EU el principal problema immediat és l’ingent deute de la Generalitat a Alzira, en quasi 5 milions d’euros. Eixa deu ser la principal exigència de pagament del govern local. A això cal afegir les retallades del que rebem del govern de Fabra i Rajoy: en matèria d’ocupació, en les escoletes infantils, en tot l’ensenyament, en inversions, etc.

Des d’EU pensem que les alternatives són unes altres i hem d’anar al fons del problema. Reclamem el rescat d’allò públic perquè amb les privatitzacions dels serveis públics els ajuntaments s’han quedat sense marge per poder ajustar partides pròpies (les empreses privades han de pagar IVA o esperen un 20% de beneficis; l’administració, no). En el cas d’FCC (per la neteja i recollida de fem) es devia una quantitat important que s’ha sufragat amb un préstec al 6% d’interés!

Fonamentalment, les administracions locals han d’exigir un finançament més just de les altres instàncies pels serveis que realitzen i no són propis (al voltant d’un 26% de les despeses). I des d’EU reivindiquem en totes les institucions que cal un altre sistema fiscal de les hisendes locals. El vigent està obsolet, que es basava i estimulava la bambolla immobiliària. Que és una de les principals causes de la crisi que patim.

Ivan Martínez

Regidor EUPV Ajuntament d’Alzira

Ivan Martínez

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here