Dels Pirineus a la Muntanyeta dels Sants passant per la Vall de la Murta, nova ruta literària

0
525
Els escriptors en la Muntanyeta dels Sants
La Trobada del Pirineu en La Murta

No es tracta d’ altra ruta turística, el recorregut per la serralada dels Pirineus, per la Vall de la Murta a Alzira amb final d’etapa a Sueca en la Muntanyeta dels Sants és l’itinerari literari d’un grup d’escriptors valencians i catalans que s’han trobat este cap de setmana a la comarca de la Ribera per rendir homenatge a Joan Fuster i l’editorial Bromera.

És, concretament, la XIX edició de les Trobades d’Escriptors al Pirineu, una proposta cultural original que va nàixer l’any 1994 a les Valls d’Àneu, subcomarca de la comarca lleidatana del Pallars Sobirà. I la primera vegada que l’encontre és produeix fora de l’entorn pirenaic per apropar el seu espírit a territoris menys agrests com la Ribera del Xúquer.

L’escriptor alzireny i presidenta de la Fundació Bromera, Josep Antoni Fluixà, que ha participat en varies trobades, els ha donat la benvinguda, junt el regidor de Cultura, Carlos Correal que ha qualificat esta trobada com «un encontre de llibertat», en un temps de crisi en el que «fa més falta trobar respostes». Prèviament el director del Museu, Agustí Ferrer els va explicar el contingut del MUMA així com un resum històric de l’antiga Illa del Xúquer (Algetzira) fundada pels àrabs i conquerida pel rei Jaume I un 30 de desembre de 1242.

El coordinador de les trobades, Ferran Rella, en  nom dels seus companys de la comissió organitzadora, Ramón Sistac, Miquel Viladegut, Andreu Loncà i Joan Blanco, ha agraït als amfitrions «l’acollidora rebuda», a més «d’esperar que aquesta relació creixca en el futur» i de recordar que prop de 200 escriptors valencians i catalans «s’han deixat seduir pels Pirineus».

Les activitats s’encetaran el passat divendres amb la clausura de la mostra «L’esperit d’Àneu”. L’exposició ha estat oberta des del passat 17 de juny al MUMA (Museu Municipal d’Alzira) i mostra la trajectòria d’aquest certamen al llarg dels seus divuit anys d’història.

Junt els escriptors valencians Martí Domínguez, Josep Piera, Urbà Lozano, Esperança Camps, Pasqual Alapont, Àngels Moreno, Enric Lluch, Josep Franco, Josep Palomero, Norbert Blasco, Vicent Borràs o Josep Gregori i amb la intenció de conéixer el territori, aquest dissabte han visitat la Murta, la Muntanyeta dels Sants i la casa de Joan Fuster. Les activitats van concloure ahir per la vesprada amb els actes oficials de l’encontre.

El coordinador de les trobades, Ferran Rella, presentà el llibre de la trobada anterior Capolatell, Relats Pirinencs. Tot seguit, el director de la Fundació Bromera, Josep A. Fluixà va moderar una taula redona on participaren els escriptors Àlex Broch, Ramon Sistac i Martí Domínguez.

La programació d’activitats ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats de la Ribera com són els ajuntaments de Sueca i Alzira i l’editorial Bromera, a més de la Fundació Bromera que ha estat, juntament, amb el Consell cultural de les Valls d’Àneu, organitzadora de l’encontre.

Bea Tortosa i Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here