Alzira i l’AVL signaran un conveni per a realitzar actuacions a favor del valencià

0
387

L’Ajuntament d’Alzira i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua tenen previst firmar un conveni de col·laboració per a realitzar actuacions conjuntes destinades a promoure el coneixement i l’ús del valencià en el municipi d’Alzira.

El regidor de Cultura, Carlos Correal, ha destacat: “Este tipus de convenis són beneficiosos per a les dos parts. En el cas de l’Ajuntament amb activitats que ens serviran per a reafermar el foment del valencià al nostre municipi i beneficiar-nos de les activitats que es duguen a terme en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que es podran realitzar també en el nostre municipi, entre d’altres. Un compromís al qual arribaren el passat mes de febrer la nostra alcaldessa i el president de l’AVL, en la presentació de la VI Jornada d’Onomàstica, que es va dur a terme en la localitat i que ja va ser un primer pas d’este compromís que ara ja es fa per escrit. Es tracta del primer conveni local d’estes característiques i ens sentim molt orgullosos d’haver-lo fet realitat”.

Per mitjà d’este conveni l’Ajuntament d’Alzira es compromet a:

a)   Facilitar les instal·lacions municipals per a la celebració de congressos, jornades, presentacions de llibres i qualsevol altre tipus d’acte organitzat o patrocinat per l’AVL.

b)   Aprovar el nomenclàtor oficial de les vies públiques del municipi en valencià i el reglament o normes de retolació, que afectarà tots els rètols i indicacions urbans i del medi rural.

c)   Elaborar una guia d’usos lingüístics públics per a responsables de l’Ajuntament (càrrecs i tècnics) i d’empreses o entitats dependents d’este.

d)   Elaborar un vocabulari no sexista per a ús de l’administració local d’Alzira, en estos moments en fase de preparació.

e)   Tindre versió valenciana en la pàgina web en règim d’accés directe al text valencià i posar un enllaç a la web i al butlletí electrònic de l’AVL.

f)    Classificar els llocs de treball amb el requisit lingüístic, de manera que en qualsevol unitat administrativa hi haja funcionaris amb l’acreditació oficial de coneixement de valencià.

g)   Dur a terme altres actuacions d’interés comú concertades amb l’AVL, d’acord amb el que establix la clàusula tercera del present conveni.

Per la seua part l’AVL es compromet a:

a)   Assessorar en matèria de llengua a l’Ajuntament, en coordinació amb el Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià. Este assessorament es durà a terme, de manera especial, en els projectes següents:

  • Reglament de retolació;
  • Guia d’usos lingüístics per a responsables de l’Ajuntament i d’empreses o entitats dependents d’estes;
  • Vocabulari no sexista de l’administració local.

b)   Assessorar, en coordinació amb el Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià, a la Junta Local Fallera d’Alzira.

c)   Proveir de les publicacions de l’AVL a la Biblioteca municipal, l’Arxiu municipal i el Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià.

d)   Posar a disposició de l’Ajuntament la programació cultural pròpia de l’AVL (exposició itinerant de l’Escriptor de l’Any, presentacions de llibres, espectacles…).

e)   Incorporar, amb règim de preferència, els alumnes de les escoles i instituts de la localitat als programes de difusió de la llengua i de la literatura –com ara “Vine a l’AVL”– organitzats per l’AVL.

f)    Designar representants de l’AVL en els Premis Literaris Ciutat d’Alzira, amb esta denominació o una altra alternativa.

g)   Incloure el municipi en totes les campanyes publicitàries de l’AVL de foment del valencià.

h)   Participar en totes les línies de subvenció que es creen per als municipis amb els quals s’han firmat convenis de col·laboració.

i)     Dur a terme altres actuacions d’interés comú concertades amb l’Ajuntament d’acord amb el que establix la clàusula tercera del present conveni.

Amdues institucions col·laboraran en altres actuacions d’interés comú per a promoure el coneixement i l’ús del valencià en el municipi d’Alzira. El conveni finalitzarà el 31 de desembre del 2017. Si no hi ha denúncia de les parts, el conveni es prorrogarà, cada any, tàcitament.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here