La música valenciana triomfa amb el concert de Spanish Brass i Pep Gimeno Botifarra a Alzira

0
443

El Gran Teatre d’Alzira va viure anir una de les actuacions més vibrants dels ultims temps amb l’actuació del grup Spanish Brass & Pep Gimeno “Botifarra”. Sols dos dades: s’estrenaren onze obres de 6 compositors valencians i de música valenciana. L’altra: estos compositors estagueren presents al teatre alzireny i explicaren a un públic entregat les seues obres. Es a dir una reinvindicació de la música i dels músics valencians.

Pep Gimeno "Botifarra" amb el Spanihs Brass anit al Gran Teatre d'Alzira

Amb este gran concert comença el Festival Spanish Brass Alzira (SBALZ), un dels millors de música de metall a l’àmbit internacional i que patrocina l’Ajuntament d’Alzira i organitza la Societat Musical d’Alzira i el propi grup Spanish Brass.

El concert titulat ‘Metalls d’estil’ va  reunir obres de compositors valencians inspirades en peces tradicionals valencianes i l’estrena absoluta de les obres de Ramón Cardo de “Metalls d’Estil”, “Passacarrer”, de Adam Ferrero, “DansCinc-GuadBrass, de Paco Zacarés, “Remors de Bressol”, de José Rafael Pascual Vilaplana, “Dies Irae”, de Vicent Roncero i “Lo desencant del valencià”, del carcaixentí, Jesús Santandreu, basades en melodies populars com les danses de Guadassuar, la Muixeranga d’Algemesí o tradicionals de Muro, a més de la composició Metalls d’Estil, de Ramón Cardo, en què va intervé el cantant Pep Gimeno, ‘Botifarra’ i que va ser tot un èxit.

Pep Gimeno i els seus "romanços"

“Metalls d’estil” pretén aprofitar la riquesa melòdica que caracteritza als pals del cant d’estil, plens d’elements barroquitzants en la melodia, i fusionar-los amb el llenguatge contemporani cambrístic que hui dia pot desenvolupar un quintet de metalls sense que desaparega l’element bàsic, la melodia, de les cançons: el fandango, la jota, les nadales, el cuplet, les cançons de batre, les de bressol, les havaneres o les vetlles, tot una joia i que va ser aplaudida per tot el teatre alzireny.

Cal destacar les interpretacions de “l’Obertura”, “L’U d’Aileo”, “Sant Antoni de Gavarda”, “Cançò de Batre”, “Havanera” i “Jot”, dintre de l’obra de Ramón Cardo, “Metalls d’Estil”.

El treball està basat en la fusió de part de les cançons que Pep Gimeno ha anat recopilant durant la seua trajectòria artística, algunes de les quals tenen el seu origen en l’etapa històrica en què la cultura àrab va estar arrelada a la península Ibèrica i en altres on la seua procedència ve de la tradició musical de la Corona d’Aragó. Esta fusió de cultures va donar com a resultat una quantitat de cançons que barrejaven elements vitals en la música com el ritme, que en la major part de les vegades és ternari, i les melodies, que tenen un clar tint morisc.

“Botifarra” es fica a la butxaca a les prop de 700 persones que es donaren cita al teatre amb els seus romanços, dites i cançons acompanyats per l’únic grup profesional de vent-metall que hi ha a Espanya, el Sapnish Brass, conunt format per Inda Bonet, Segio Finca, Carlos Benetó, Juanjo Serna i Manolo Pérez.

Els sis compositors amb el Spanihs Brass

Al finalitzar el concert, el regidor de Cultura, Carlos Correal, entregà un detall als sis compositors i al compositor resident, Ramón Cardo.

Correal, en el seu discurs, va reivindicar la «importància del fesitval Spanihs Brass, l’aposta de l’Ajuntament per aquest esdeveniment, malgrat la crisi econòmica i la importància i talent tan del Spanish Brass com de Pep Botifarra».

El presindent de la SMA, Juan Carlos Monerri, i els regidors Carlos Correal i Enrique Lahuerta

“Després de la celebració del passat any del desè aniversari d’aquest festival, enguany, hem fet un esforç considerable des de l’Ajuntament i la regidoria que represente perquè el Spanish Brass no baixara el nivell artístic, tant a nivell de professors com de concerts. Agraïsc a tots els que participen del mateix, així com a la Societat Musical d’Alzira, ja que sense ells l’organització d’aquest festival no seria possible. També als alumnes i professors que confien, any rere any, en aquest festival com a punt de trobada per a aprendre, ensenyar i escoltar bona música. Ens sentim orgullosos de ser un referent dins de la música de metalls, per açò apostem, any rere any, pel Spanish Brass”, destacà el regidor de Cultura.

Per altra parte en la seu de la Societat Musical d’Alzira continúen les clases amb professors i solistes internacionals.

Esta nit, jazz a la Casa de la Cultura

Esta nit, a les 22.30 hores,  al Claustre de la Casa de la Cultura hi haurà una nit de Jazz amb Rex Ricarson (trompeta), Ramón Cardo, saxo, Carlos Martín (piano), Ales Cesarini (Contrabaix) i Juanjo Garcerà (batería).

Text, fotos i video: Riberaexpress-Xavi PérezDejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here