El «Raje»: Les Escoles de Música, en la UVI /Xavier Pérez

8
394

Mentre els nostres polítics, els que manen, s’estan donant unes voltetes amb un Ferrari pel Valencia Street Cirucit i gaudeixen del gran circ especulador muntat per Bernie Ecleston, el principal col·lectiu cultural de la Comunitat Valenciana, la música, els seus músics, les societats musicals, les escoles i els centres autoritzats agonitzen per culpa de l’impagament de subvencions aprovades i pressupostades pel Consell i per molts ajuntaments.

Com a músic sent vergonya aliena que amb la que està caent la Generalitat, que som tots, li hàgem de pagar al magnat anglés 20 milions d’euros, “quasi res porta el diari”, de cànon per aquest espectacle que segons la pròpia consellera de Cultura, Lola Jonhson, el 70% dels espectadors que estaran avui en les graderies del port són estrangers. És a dir, la majoria dels valencians li han donat l’esquena a aquest “despilfarro”.

Les Societats Musicals (SSMM) des dels seus inicis van començar una tasca educativa i de formació de músics i persones de forma altruista, ara ja ofereixen una educació reglada, que deuria ser competència de la Generalitat, i el favor que li fem al Govern Valencià ens ho paguen amb impagaments que segons l’últim informe de la FSMCV posen en perill a 43 societats musicals (8%) i 104 escoles de música (39%), però que van a ser moltes més.

Però hi han més dades: El 62% dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana deu 4,4 milions a les societats musicals que amb els 6,4 que no ha pagat el Consell sumen un deute total de 10,8 milions de l’any 2011.

A açò cal afegir els 3,4 milions d’euros que deu la Conselleria d’Educació als Centres d’Ensenyaments Professionals (centres autoritzats de música). Moltes SSMM es van llançar al repte d’oferir estudis de nivell mitjà en les seues instal·lacions amb la promesa que la Generalitat els ajudaria. Així ha sigut fins a les famoses retallades i la fallida tècnica dels comptes del Consell: “No hi ha un euro”, diuen fonts del Govern Valencià.

Però quina broma és aquesta? Hi ha diners per al senyor Ecleston, pagat al comptat, i no hi ha diners per a les SSMM, declarades BIC.

L’Honorable conseller de Governació, Serafín Castellano, en l’última assemblea de la FSMCV on es va aprovar un préstec perquè l’entitat puga subsistir, va dir que ell “parlava el mateix llenguatge que els músics”, ell ha sigut músic, però també va dir que fins després de l’estiu no es pagaran les subvencions. No coment!!

L’Honorable consellera d’Educació, María José Català, en seu parlamentària va prometre que abans de l’estiu pagaria les subvencions als Centres Autoritzats, cosa que va tornar a prometre també en Les Corts, la diputada Trini Miró. Bé, ja és estiu, i no han ingressat ni un euro.

Llavors, senyors polítics què fem, tanquem la paraeta i que la Generalitat es faça càrrec de l’educació musical???

Estem indignats i per a rematar aquest esperpent ens faltava el Sr. Santiago Calatrava que tan tranquil va dir aquesta setmana que els seus honoraris per la Ciutat de les Arts i les Ciències-94 milions d’euros-era un preu “modest”.

Altra broma de mal gust!!

Vivim en una Comunitat on segueixen els saraos, els impagaments, les retallades i sense rumb, bé sí, el de l’Aeroport per als vianants de Castelló, que ara es compara amb el Louvre, i que ha costat desenes de milions d’euros….

Sabem que la situació és difícil, les SSMM s’estan apretant el cinturó tot el que poden, però el que no poden fer les institucions és ofegar-nos.

Mediten, senyors polítics, som el principal referent cultural diferenciador de la Comunitat, en cas contrari ens enfonsarem com el Titànic.

Que gaudisquen de la F-1!!!

8 Comentarios

  1. La señora María José Catalá también ha sido músico. Que poco se nota. Cuando alcanzán sus anhelados sueños pliticos se olvidan de todo. Se dedican a vender humo y a chupar del bote. A ver cuando se acaba este sistema de Gobierno. Estamos en manos de gente inepta y poco preparada. El PP ha hecho estragos en la Comunidad, así nos luce el pelo. La lastima es que todods los politicos estan cortados con las mismas tijeras. sean del partido que sean. Un verguenza que le hagan eso a las sociedades musicales, uno de los maximos exponenetes de la cultura valenciana. Por cierto, muy buen articulo, Xavi.

  2. Bon article Xavi,Ara be els polítics son la clara l’imatge de una societat en la que possiblement per a una part important dels seus ciutadans, ajudar i fomentar la cultura no siga uns dels valors prioritaris .

  3. És una vergonya molt gran que diguen que no hi ha diners. N’hi ha per al que volen, com sempre. És qüestió de prioritats, creure o no creure en la cultura, en la música i en el futur d’una de les nostres tradicions més arrelades. Per a quan la mobilització de les societats musicals i un «plante» de veritat davant de l’administració??? JA ESTÀ BÉ DE PRENDRE EL PÈL!!!!!!!

  4. Molt bé Xavi, eixa es la pura realitat. Les bandes i les escoles agotnitzant i estos en el sarao de la F-1 a València, gastan-se els diners de tots els valencians!!!

  5. Totalment d’acord Xavi. Canvie tota la F1perquè la Generalitat pague tot el que deu a les escoles de música de tants i tants pobles valencians. Qüestió de prioritats, alguns s’estimes més «bufar en caldo gelat» que ajudar les seus.
    Ah per cert, no tots els ajuntaments deuen a les bandes i escoles de música. Sueca fins ara ha complit els seus compromisos.

    • Sobre els ajuntaments, Alzira sempre cumpleix amb la seua Societat Musical també, ahí fica una xifra treta d’una enquesta de la FSMCV. Salutacions i gràcies pel comentari.

  6. Muy bien su articulo señor Xavier. Pero los valencianos tenemos lo que hemos votado mayoritariamente durante los últimos 20 años, o sea; ruina, miseria y medicridad.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here