Algemesí, epicentre sísmic mundial

1
502
Moisés Belloch, Serafin Castellano i Vicent García

Una de la majors catàstrofes de la història de la Ribera es va produir en la vesprada d’este divendres. Un terratrèmol (simulacre) de 7 º en l’escala de Richter va sacsejar la comarca deixant un paisatge de mort i desolació. A les 19 hores la comarca va tremolar i ciutats com Algemesí (epicentre del terratrèmol), L’Alcúdia, Cullera o Guadassuar van quedar destruïdes quasi per complet.

Però açò és només un simulacre que ha organitzat l’ONG de Algemesí IAE (Intervenció, Ajuda i Emergències)  i on participen més de 600 persones de diversos països.

Segons el president de IAE, Moisés Belloch, "nosaltres estem, de forma constant, preparant-nos per a treballs internacionals sota les normes de l’ONU. Aquest simulacre ha anat creixent en el temps i és el primer que es realitza a Espanya amb una durada de 24 hores i amb este gran operatiu".

Riberaexpress va poder comprovar en una de les zones afectades (el camp de pràctica de IAE) la forma d’actuar en aquest tipus de catàstrofes. Bombers de la ciutat de Nola (Itàlia) i del grup BREC de Portgugal es van encarregar de cercar a 20 desapareguts. Amb els seus gossos i la seua experiència, els bombers italians van traure a la primera ferida sobre les 9.30 de la nit i que va ser atesa pels serveis mèdics de l’hospital de campanya.

Serafim Alves Ferrerira, president del grup portugués Shelter Box, ha explicat que els seus efectius "s’encarreguen d’ajudar a les famílies una vegada ha passat el terratrèmol. Els donem una tenda de campanya amb tot tipus de material com una cuina, menjar i eines perquè comencen una nova vida”.

En aquesta activitat estan paticipant més de 600 persones de 6 països diferents per a millorar la seua preparació davant el rescat de víctimes en possibles terratrèmols i catàstrofes de similars característiques.

240 víctimes rescatades

El simulacre té una durada de 24 hores de treball continu. Per a açò, s’ha representat un terratrèmol de magnitud 7 en l’escala Richter, i on s’ha atès i rescatat a més de 240 víctimes reals entre els enderrocs. El simulacre s’ha realitzat sota les normes i sistemàtica de Nacions Unides INSARAG. Aquest simulacre ha afectat la zona de la Ribera Alta i de la Ribera Baixa, i simula que ha deixat multitut d’edificis derruïts, un nombre indeterminat de víctimes, accessos tallats, hospitals derruïts, i afectats monuments històrics de diferents ciutats.

Entre els treballs que es realitzen en les zones del simulacre han estat les operacions de cerca tecnològica mitjançant càmeres i aparells de so, operacions de rescat en espais confinats en condicions, localització de víctimes atrapades sota els enderrocs per part de gossos de rescat i rescatistas, mitjans de rescat amb capacitat de tallar i trencar a través de parets, pisos, columnes, bigues, estructures d’acer, barres de reforç, etc., sempre seguint les especificacions de INSARAG.

Entre els participants en aquest simulacre internacional es troben la ONGD Intervenció, Ajuda i Emergències, el Consorci Provincial de Bombers de València i equips de localització i rescat de víctimes USAR d’Alemanya, França, Holanda, Itàlia i Portugal, els ajuntaments d’Algemesí, Cullera, l’Alcúdia i Guadassuar, el Consorci de Bombers de València, la Mancomunitat de la Ribera, l’Hospital de la Ribera, la Conselleria de Sanitat, Conselleria de Justícia i Benestar Social, Conselleria de Governació, Creu Roja, DYA Alacant, DYA Elx, Protecció Civil i voluntaris de les universitats CEU-Cardenal Herrera i Universitat Catòlica de València, i l’empresa Vodafone.

Especialietes i mitjans

Els membres dels equips de cerca i rescate participants compten amb personal sanitari, rescatistas, gossos de rescat, comandaments, personal de logística, especialistes en materials perillosos, enginyers d’estructures i especialistes en telecomunicacions. Alguns d’aquests equips tenen la classificació de Nacions Unides i uns altres estan en procés d’obtenir aquesta classificació.

Riberaexpress, Xavier Espanya-Xavi Pérez

Rescat per voluntaris italians esta vesprada

1 Comentario

  1. El meu més sincer condol a tots els familiars de les víctimes d’esta tragèdia.

    Bromes a part, un 10 per esta iniciativa, espere que també a les escoles, almenys per part dels professors, se’ls ensenye als xiquets els consells i forma d’actuació que s’haurien de realitzar en estos tipus de tragèdies

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here