Les arrels compartides d’una dansa agermanen els castells i les muixerangues en Algemesí

0
624

Els muixeranguers de La Muixeranga i la Nova Muixeranga, junt els castellers del Nens del Vendrell i els Xiquets de Tarragona han estat ovacionats per centenars de veïns que han omplit de gom a gom la Plaça Major d’Algemes amb motiu de la XIII Trobada.

"És tracta d’un intercanvi d’experiències i de formes de pujar", a més "d’un agermanament entre colles" ha manifestat esta vesprada a Riberaexpress el mestre de La Muixeranga Joan Beltrán.

El director del Nens del Vendrell, Rodri Sánchez, comenta junt Beltrán, les diferències i similituts de dos maneres distintes de fer torres humanes. "La unió de forces en la que participa molta gent en una activitat integradora i que fan construccions humanes" constitueixen les semblances.

"La tècnica molt més depurada de les colles catalanes, davant la major utilització de la força dels muixeranguers, és la diferència més notòria". El mestre algemesinenc ho explica així "nosaltres alcem les muixerangues fent la força amb les cames, és una tècnica que als castellers els sorprèn molt", apreciació que Sánchez ratifica envoltat a la plaça de castellers i muixeranguers.

La major alçada de les construccions de les colles tarraconines han contrastat amb l’estètica de les figures magníficament dibuixades al cel d’Algemesí  per les dos colles valencianes.

Els guanyadors han estat, sens dubte, els centenars d’espectadors que entre el calor i la força dels aplaudiments tiraven fum davant la basílica de Sant Jaume.

Els castellers Nens del Vendrell foren la primera colla que es fa formar a la comarca del Penedés y ha estat una agrupació de referència als anys seixanta  i setanta. Conta amb la distinció de la Creu de Sant Jordi, màxima distinció civil atorgada a Catalunya, davant la seua relevant trajectòria junt les valuosss aportacions tècnicas en el món casteller.

Mentre la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona data els seus orígens del 1926 i agafa el seu nom definitiu de la unificaió de dos colles existents a Tarragona, l’any 1970. En els  80  va experimentar una clara progressió que es confirmà als  any 90 amb els seus millors resultats i apostes de construcció més arriscades que ha continuat fent fins ara.

Primer pas per a l’agermanament

El Patronat de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí i la Coordinadora de grups de Castellers de Catalunya han iniciant el protocol del procés d’agermanament entre les festes de la Mare de Déu de la Salut declarades per la UNESCO, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el passat 28 de novembre de 2011 i els Castells declarats per la UNESCO, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 16 de novembre de 2010.

A l’entorn de la trobada de muixerangues que s’ha celebrat aquest cap de setmana, es donarà el primer pas amb un acte públic en la Capella de la Troballa (seu del Patronat de la Festa), hui diumenge 17 de juny a les 11.30 hores. Es farà una declaració d’intencions que signaran els representants d’ambdues institucions, acte protocol·lari amb parlaments que finalitzarà amb una petita representació per part dels dos grups castellers participants en la trobada i pels dos grups locals de muixerangues.

Riberaexpress


 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here