Una bona representació del món econòmic, social i polític es conjura en Alzira per fomentar la lectura en valencià

0
401
La campanya «Llegir en valencià, amb molt de gust», s’ha presentat hui a la Sala Rex Natura d’Alzira, amb l’assistència de les entitats patrocinadores, col·laboradores i adherides, com Fundació Bancaixa, Consum, Levante-EMV, la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Escola Valenciana, fet que palesa el suport social sòlid amb què es posa novament en marxa aquesta iniciativa de la Fundació Bromera.
Narracions i menjars

Enguany, amb la campanya «Llegir en valencià» es presenten 13 narracions sobre alguns dels menjars més tradicionals i coneguts de la nostra cuina, com ara la paella, els bunyols de carabassa, l’allipebre, l’arròs al forn, entre altres. Les històries estan escrites per un ventall de narradors valencians amb trajectòries consolidades com Enric Lluch, Teresa Broseta, Francesc Gisbert, Pepa Guardiola, Pep Castellano, Raquel Ricart i Josep Franco i han sigut il·lustrades pel també valencià Fran Parreño. Els llibres són breus i amb lletra fàcil de llegir, seleccionats per a agradar tant als lectors poc habituats com a aquells amb més experiència. A més, en cada títol hi ha informació d’altres obres d’autors valencians per a continuar llegint en valencià, disponibles en biblioteques i llibreries. Els llibres incorporen també un glossari i una recepta del menjar de cada llibre.

Consciència de poble i llibres saludables

Durant la presentació de la campanya, el director de la Fundació Bromera, Josep A. Fluixà, ha agraït la col·laboració de totes les entitats i ha afegit que «fomentar l’ús del valencià és molt més que una activitat cultural, és crear una consciència de poble». Per la seua banda, el director adjunt del Levante-EMV, Bernat Clari, ha cridat a «la taula als ciutadans per a aprofitar aquest menú tan saborós dels pròxims caps de setmana. Llibres saludables sense colesterol dels quals es pot traure molt de suc».

Tots els representants de les entitats patrocinadores han reafirmat també la consolidació d’una campanya que des de fa set anys té com a objectiu guanyar lectors en valencià. El representant de la Fundació Bancaixa, Josep Mª Catalunya, ha comentat que «és un plaer tornar a ser company de viatge de la Fundació Bromera en aquesta iniciativa cultural tan valuosa». El director gerent de Consum, Francisco Javier Quiles, ha ratificat la participació de la cooperativa –profundament compromesa amb les seues arrels– en aquesta campanya ja que comparteix el lema i els objectius de la iniciativa».

Obligació, necessitat i compromís

Des de les institucions públiques vinculades a «Llegir en Valencià», el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha afirmat que «col·laborar en aquesta campanya constitueix una obligació, una necessitat i un compromís». Inmaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, ha destacat també que «aquesta iniciativa és necessària perquè alçar el nivell de lectura d’un poble és assegurar el seu futur». I per últim, Marta Alonso, directora general de Patrimoni Cultural, ha vaticinat un nou èxit als llibres de «Llegir en valencià» «perquè s’articulen al voltant d’un recurs tan pròxim com és la nostra gastronomia».

Els caps de setmana al diari Levante-EMV

Aquesta setena edició contribueix a la difusió de la nostra llengua i cultura amb els menjars valencians com a fil conductor. El primer llibre, La vella Moncarra, es repartirà gratuïtament aquest diumenge 17 de juny amb el diari Levante-EMV. Els llibres de la col·lecció «Llegir en valencià, amb molt de gust» es poden aconseguir amb el diari Levante-EMV durant set setmanes cada dissabte i diumenge per només 1€, a excepció del primer que es llançarà de manera gratuïta aquest diumenge, 17 de juny.

La campanya d’enguany, igual que les darreres edicions, també es complementa amb l’espai web creat exclusivament per a la campanya www.llegirenvalencia.org, falques de ràdio, articles sobre lectura i animació lectora, entrevistes i el concurs sobre els llibres per fomentar-ne la lectura i que permetrà als guanyadors gaudir de tres vals de 100 euros.

Es consolida així un camí de col·laboració i d’unió d’esforços que la Fundació Bromera va impulsar ara fa set anys i que té el suport explícit d’entitats com Escola Valenciana a més d’universitats, partits polítics, organitzacions econòmiques, sindicals i professionals així com diversos col·lectius cívics de divers caire que aposten per un objectiu comú: millorar l’índex de lectura al nostre territori i que la gent llija en valencià.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here