El diputat d’Alberic, Antoni Lloret, va ser «fonamental» per acabar en Les Corts de Cadis amb l’estat feudal i l’abolició dels senyorius

0
360

L’alcalde d’Alberic i el president de les Corts
De carrer de l'Estació a Avda de les Corts Valencianes
Huguet, Cotino y Carratalá
Cotino y Carratalá

200 anys després de la promulgació de la Constitució de 1812 i de les Corts de Cadis, Alberic ha rendit tribut a un dels seus fills més il·lustres, Antoni Lloret Martí, que va ser el diputat “decisiu” perquè un decret de 1813 acabara amb els senyorius i l’estat postfeudal de pobles i ciutats, entre ells, el seu poble, dominat pel Duc de l’Infantado.

L’Ajuntament d’Alberic, que ha declarat el 2012 com “Any Antoni Lloret” va realitzar un acte solemne este divendres amb la col·laboració de Les Corts Valencianes i que van presidir l’alcalde Toño Carratalà i el President de Les Corts, Juan Cotino.

“Quina mina de Perú és tan rendible pel seu propietari com Alberic per al seu señor?”. Ésta és una de les intervencions que va fer Lloret en les Corts de Cadis, dirigint-se als diputats americans que formaven part d’esta institució.

Esta intervenció, segons Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura, va ser “fonamental” per abolir els senyorius, recolzat pel sector liberal de les Corts.

Escarapela per al  poble

L’acte va començar amb la firma en el llibre d’honor de la ciutat de Juan Cotino. A continuació, en el saló de plens es va descobrir una placa commemorativa i es va imposar l’escarapel·la verda i entrega d’un llibre de la Constitució de 1812 en valencià, als membres de la Corporació, representantes d’associacions, personatges i a un grup de dones que enguany han sigut mares o ho van a ser.

L’alcalde d’Alberic va destacar la importància de Lloret per al seu poble, “ja que amb la seua lluita contra el feudalisme va acabar amb el senyoriu de l’Infantado”.

Una Constitució amb «valors vigents»

Carratalà ha explicat els “valors” de la Constitució de 1812, “uns valors que seguixen vigents com la llibertat de les persones, la llibertat de premsa o la seguretat en les  cases. Esta Constitució “consagrà l’Estat modern i va canviar la història d’Alberic gràcies a Lloret'».

El president de Les Corts, Juan Cotino, ha mostrat la seua alegria per estar a Alberic amb “gent coneguda”. Cotino destacà la figura d’Antoni Lloret “que no ho va tindre tindre fàcil per a arribar Cadis després de passar per Santa Pola, en una època convulsa”.

Lloret “defensà en Cadis els interessos del poble valencià, de la seua terra i dels excel·lents productes que es cultivaven en la Comunitat. Ell va ser decisiu per a canviar la forma de vida dels ciutadans”.

Una vegada finalitzats els parlaments, la comitiva es va desplaçar fins l’estació d’Alberic on fou inaugurada l’Avinguda de Les Corts Valencianes.

Per a finalitzar, Jesús Huguet, ha pronunciat una conferència sobre Lloret, el diputat que “trencà” amb l’estatus quo i que, fins i tot, en un llibre del professor Tierno Galván, sobre la Constitució de 1812, destacà la importància de les intervencions de Lloret.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here