EU insta el govern d’Alzira a demanar que les vivendes buides dels bancs rescatats siguen gestionades pels municipis

1
713

 

 

 

Ivan Martínez, regidor EU-Alzira

 

Esquerra Unida d’Alzira instarà l’Ajuntament d’Alzira a demanar que els béns immobles dels bancs nacionalitzats o que hagen rebut ajudes públiques siguen cedits per a vivendes socials. I que aquestes siguen gestionades per les entitats locals, per a dotar de recursos les polítiques d’habitatge municipals.

Aquesta iniciativa s’està produint en altres municipis i es tracta que l’Estat obligue les entitats financeres que s’hagen beneficiat d’ajudes públiques (bé per injecció de capitals, garanties o directament han estat nacionalitzades) que, com a mínim, cedisquen l’ingent quantitat d’immobles buits que retenen a les administracions públiques.

Els ajuntaments, que són les primeres instàncies on s’adrecen les veïnes i els veïns, han de pressionar a la resta d’institucions de l’Estat per poder disposar de recursos i desenvolupar polítiques d’habitatge davant la situació que patim. I més tenint en compte que l’Institut Valencià de la Vivenda (l’entitat de la Generalitat que gestionava l’habitatge públic) ha sigut pràcticament desmantellat. Aquest parc de vivendes públiques provinents de la intervenció dels bancs hauria de destinar-se a habitatge social i posar-se a disposició d’una agència de lloguer local.

Per a Ivan Martínez, regidor d’EU-Alzira: “des dels ajuntaments hem d’exigir mesures més enèrgiques a la resta d’institucions. I, sobretot, hem de posar damunt la taula l’enorme problema que estan patint moltes ciutadanes i ciutadans amb l’amenaça de pèrdua de la seua vivenda. Es tracta d’exigir a la banca privada que es responsabilitze de les seues dolentes inversions passades i també que han de pagar els costos socials que això ha generat.”

Les entitats bancàries han rebut de recursos públics de la Unió Europea més d’un bilió d’euros, en forma de garanties i avals, i més de 100.000 milions sols per part de l’Estat espanyol. A més d’això cal contar la injecció directa del FROP o les nacionalitzacions de les caixes valencianes de la CAM o la part de Bancaixa (Bànkia). Segons xifres donades per Bankia, aquesta té 40.000 milions d’euros d’actius “tòxics” (molts immobiliaris); de fet, segons l’FMI, un 30% de tots els actius dels bancs a Espanya són dolents.

En resum, una de les causes de la crisi que patim al País Valencià i a Espanya ha sigut la d’un model econòmic basat en la bambolla immobiliària i l’especulació. Un model alimentat per gran part de les entitats financeres, un sector de l’empresariat i les males polítiques de vivenda (a Alzira amb més de 10.000 vivendes planificades). En la nostra ciutat hi ha més de 5.000 vivendes buides, i a tota Espanya més de 5,5 milions; mentre hi ha més de 160 desallotjaments al dia en els jutjats i s’inicien dos expedients diaris al partit judicial d’Alzira.

Comunicat EU-Alzira

 

1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here