L’AVL lamenta la mort de Josep Lluís Bausset, «un «referent de fidelitat a la llengua»

0
460
Bausset /FOTO: AVL

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha manifestat el seu condol per la mort de Josep Lluís Bausset i Ciscar –mort este diumenge als 102 anys–, un «referent de fidelitat a la llengua per a tots, com va demostrar al llarg de la seua centenària vida», ha destacat l’ens normatiu del valencià en un comunicat.

«Activista infatigable pel valencià, va contribuir amb entusiasme a difondre els primers setmanaris valencianistes en l’època de la República, fent per tot arreu subscriptors d»El Camí i d’Acció, i demostrant la viabilitat d’un ús digne de la llengua en publicacions d’informació general», ha afegit la institució.

L’AVL recalca que, «tot i les dificultats que va patir la llengua durant el franquisme, Bausset es va obstinar a ensenyar-la, donant classes de valencià en la seua pròpia casa de l’Alcúdia i incorporant-se després com a mestre en els cursos Carles Salvador».

SUPORT INCONDICIONAL

«També ho trobàvem sempre donant el seu suport incondicional a campanyes valencianistes, com per exemple la que es va fer per difondre la magna obra lexicogràfica del ‘Diccionari català-valencià-balear’ o la que reivindicava les misses en valencià», rememora l’Acadèmia.

A més, apunta que durant molts anys, els seus articles sobre pilota valenciana posaven en evidència el vincle d’este esport amb la llengua dels valencians. L’AVL, afegix, «ha tingut la sort de poder tindre el seu preat assessorament en el vocabulari del joc de pilota, fa poc editat».

«La seua biografia centenària –prosseguixen des de la institució normativa– reflectix les llums i les ombres, els èxits i els fracassos, les esperances i les desil·lusions pels quals ha travessat la nostra llengua i la nostra cultura. Bona part del seu itinerari vital va patir els rigors de la dictadura, però també ha tingut l’oportunitat de viure moments de goig, com aquells de l’etapa republicana en els quals tots els valencianistes, fora qual fora la seua extracció ideològica, treballaven en comú pel nostre poble a l’aixopluc del Centre d’Actuació Valencianista; o com aquells altres, en els quals els valencians vam poder recuperar bona part del nostre autogovern amb l’Estatut, que ens reconeix com a nacionalitat històrica».

Josep Lluís Bausset «ens interpel·la a tots nosaltres, els valencians del segle XXI, a avivar el foc de la llengua, a sentir-nos orgullosos d’una valencianitat que ens identifique com a poble singular en el món. La tasca no és senzilla, però des de la nostra institució farem tot allò que estiga al nostre abast per a refermar la vitalitat del valencià», conclou.

CONDOLS EDITORS

També ha volgut expressar els seus condols per la pèrdua de Bausset l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV). En un comunicat, el col·lectiu, des de la Secretaria Tècnica i en nom de la Junta Directiva, manifesta el condol del sector editorial i acompanya a la família i amics del mestre «ara mateix tan tristos».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here