180 persones participen a Sueca en una jornada per a actuar contra el morrut roig

0
333
Jornada contra el morrut roig celebrada a Sueca

La Casa de la Cultura de Sueca ha acollit este matí una interessant Jornada Tècnica amb el títol “El morrut roig de les palmeres. Tècniques i mesures per a combatre’l”, organitzada per la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Sueca, amb la col·laboració de l’empresa Phytoma i un gran nombre de patrocinadors. La iniciativa, gratuïta, ha comptat amb un gran èxit de participació, ja que han assistit al voltant de 180 persones, algunes vingudes inclús de municipis d’altres províncies, com és el cas d’Elx i Calp.

La jornada ha sigut inaugurada per l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo; el regidor d’Agricultura, Dimas Vázquez; i la regidora de Medi Ambient, Manuela Egea. També es trobava entre els assistents la regidora de Serveis Municipals, Pilar Moncho.

Després d’agrair la presència als assistents, el regidor d’Agricultura, Dimas Vázquez, ha explicat com va sorgir el projecte d’oferir esta important jornada “que demostra que la lluita contra el morrut roig és possible. Només es van posar en contacte  amb mi Juan Antonio Ávalos, de la Universitat Politècnica de València, i Lola Ortega, de l’empresa Phytoma, no vaig dubtar ni un segon a portar-la a la pràctica, després de comprovar com el nostre entorn paisatgístic està transformant-se ràpidament i adquirint un lamentable estat”.

Continua Vázquez, “esta jornada que celebra hui Sueca, una ciutat eminentment agrícola, vol obrir les portes a eixa esperança i a eixa motivació que ens ajude a no abaixar els braços davant d’este greu problema que és el morrut roig. Nosaltres, des de l’Ajuntament, desitjaríem que vostés tragueren unes conclusions positives i que, en un futur a curt termini, puguem vore les nostres palmeres amb un altre color, amb el color de la vida”. Per la seua banda, l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, ha considerat “importantíssima i molt oportuna esta Jornada, per a acabar amb esta plaga que s’està apoderant de la nostra vegetació. Hem de fer-li front com siga. M’agradaria que esta manera fora la definitiva ja que el morrut roig, no sols és un greu perill per a les nostres palmeres, també per a les persones, perquè afecta tant l’interior de l’arbre que pot aconseguir que este caiga”.

Després de la inauguració, ha pres la paraula el ponent Juan Antonio Ávalos Masó, de l’Institut Agroforestal Mediterrani, Universitat Politècnica de València. En primer lloc, ha realitzat una introducció a la plaga Rhynchophorus ferrugineus, origen i expansió, situació actual, biologia, comportament, hostes i legislació. A continuació, ha donat pas a la detecció i reconeixement dels símptomes per a, posteriorment, explicar als assistents les mesures de control (inspecció visual, mesures culturals, tractaments químics, tractaments biològics, sanejament vegetal i trampege), control integral (combinació d’estratègies, implicació dels organismes públics i de particulars, i conscienciació ciutadana i campanyes d’informació).

Una vegada acabada la part teòrica, s’ha realitzat una sessió pràctica de sanejament vegetal i detecció de palmeres infectades, a càrrec de Pedro Hernández, de l’empresa Lucaplant.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here