Moció del PSPV de l’Alcúdia sobre la sostenibilitat del sistema públic de salut

0
718

Robert Martínez

La moció, que demana la derogació del Reial Decret 16/2012, és presentarà al Ple Municipal del mes de maig, que se celebra el proper dimecres dia 30.

El PSPV de l’Alcúdia afirma en l’argumentari de la moció que “El sistema nacional de Salut, creat amb la Llei General de Sanitat de 1986, és una conquesta de la societat espanyola”, afegint que el model de Sanitat espanyol ha arribat a estar entre els primers del món desenvolupat, entre d’altres coses gràcies al seu caràcter de sistema amplament descentralitzat, a disposar de professionals molt qualificats i a la col·laboració i cooperació institucional entre les autoritats municipals i les sanitàries en activitats que van des de la construcció i manteniment de centres sanitaris, a la col·laboració en programes preventius, assistencials o de promoció de la salut. “De fet – afirmen- la sanitat pública ha sigut tradicionalment el servici públic millor valorat per la ciutadania”.

La crisi econòmica ha condicionat l’adopció de mesures de control de les despeses, així entre 2010 i 2011 el Govern socialista va adoptar un paquet d’accions que van permetre rebaixar de manera important les despeses sanitàries sense afectar a la qualitat del servei, com ara el control de les despeses farmacèutiques i la gestió centralitzada de compres.

No obstant això l’accés del PP al Govern d’Espanya ha tingut com a conseqüència la caiguda de la confiança de la població espanyola en la sanitat pública. “S’ha generat una enorme preocupació social en afirmar que la sanitat espanyola no és sostenible i plantejar una reforma del sistema que ens retrotrau a un model d’assegurament insolidari, semblant al vigent en els anys 70”.

S’ha obert la porta al copagament. Per primera vegada els pensionistes hauran de pagar per les medicines un 10% . Els usuaris en actiu passaran de pagar el 40% dels medicaments al 50%. Tots haurem de pagar pel transport sanitari no urgent… “El canvi normatiu del Reial decret Llei 16/2012 suposa un autèntic “Decretazo” aprovat unilateralment sense diàleg ni consens”.

El grup PSPV afirma que “el sistema nacional de salut pot ser sostenible sense realitzar retalls en les prestacions” i que “una sanitat pública és un bé irrenunciable”.

Per tant, proposa al plenari sol·licitar al Govern espanyol la derogació del reial decret llei 16/2012, que retalla greument les prestacions que fins que ha entrat el PP a governar teníem tots els ciutadans.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here