Bastidas (FVMP) adverteix de que si s’intervenen els comptes dels Ajuntaments no hi haurà per a nòmines

0
215
Bastidas en la seu de la FVMP

La presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Elena Bastidas, s’ha reunit este dimarts amb onze dels alcaldes dels municipis als qui el Govern central no els ha aprovat el seu pla d’ajust i ha acordat amb ells estudiar la problemàtica de cada cas i reivindicar davant del Ministeri d’Hisenda una ampliació del termini per a complir els objectius del dèficit, a 20 anys.

Així ho ha anunciat després d’una reunió amb els primers edils dels municipis de Albaida, Alboraia, Énova, Senyera, Almoines, L’Alcúdia, Bellús, Llaurí, Silla, Atzeneta del Maestrat de Albaida, en què tots han expressat el seu «temor» davant de la possibilitat que se’ls aplique una disposició addicional de la Llei de Pressupostos en la qual, en no disposar o no aprovar-se el seu pla d’ajust, se’ls pot aplicar «una reducció/compensació automàtica del 50% de les transferències que es realitzen als ajuntaments com a participació en els Tributs de l’Estat».

Preocupació per intervenció indirecta

De fet, el consistori de Silla  ja ha rebut una comunicació oficial que se li va aplicar, ha assegurat Bastidas, i ha subratllat que hi ha una «preocupació latent» entre els ajuntaments que es porte a terme esta «intervenció indirecta» en els seus comptes, ja que de produir-se, provocaria un «seriós problema de falta de liquiditat que va a fer impossible, i quan dic impossible ho vull posar entre cometes i en majúscula, –ha remarcat–, pagar les qüestions més peremptòries, i m’estic referint a pagar nòmines».

Front a este escenari, la FVMP reclamarà al Ministeri d’Hisenda que prorrogue el termini de deu anys que ha donat als municipis per a complir amb els objectius del dèficit fins als vint anys, i sol·licitarà el suport de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) en esta reivindicació.

Bastidas, que ha calculat que hi ha al voltant d’una trentena de municipis de la Comunitat que no han presentat o als quals no se’ls ha aprovat el pla d’ajust, ha precisat que la problemàtica de cadascun d’ells és diferent i que per tant necessitaran solucions diferents.

Per exemple, «l’Ajuntament d’Alboraia té el nivell de deute més alta per habitant i la seua problemàtica no igual que el de Silla, que ha presentat un pla d’ajust al ple de la Corporació i ha estat rebutjat per l’oposició». «En el cas de Bellús, que no arriba a mil habitants, no disposa de mitjans tècnics per a elaborar un pla d’ajust en condicions» i la FVMP li ha oferit ajuda per a disenayar-lo.

Així, Bastidas ha defensat que «davant de diferents problemàtiques han de posar-se a sobre de la taula diferents solucions», tal com preveu traslladar al Ministeri d’Hisenda. Per als ajuntaments d’Alboraia i Albaida, a més, la FVMP farà una gestió en paral·lel davant de la Conselleria d’Hisenda per a plantejar una refinançament dels seus préstecs, una «qüestió absolutament peremptòria» per a ells.

El termini de la «repesca» per a aquells ajuntaments que no han aprovat o no han presentat fins a hui el seu pla d’ajust, acaba el pròxim 24 de juny i l’avaluació serà el 5 de juliol, ha recordat Bastidas i s’ha mostrat «esperançada» que les gestions que farà la FVMP fins aleshores tinguen el seu resultat i ha garantit que va a «lluitar aferrissadament» per a alleujar la «situació de molta angoixa i molt neguit» d’estos consistoris.

En qualsevol cas, ha lamentat que «a data de hui hi ha una falta d’informació notable, de la normativa i el que és més preocupant, de les conseqüències de la no aprovació d’este pla d’ajust» en este segon període».

Senyera no tindrà liquidat en tres mesos

Per la seua banda, l’alcaldessa de Senyera, Pilar Alandes, el pla d’ajust de la qual no ha tingut el beneplàcit del Ministeri, ha insistit que si li trauen la participació dels Tributs de l’Estat no podran fer front a les nòmines i «en dos o tres mesos no tindríem liquiditat».

En la mateixa línia, la primera edil de Bellús, Susana Navarro, el pla de la qual tampoc ha passat la primera valoració, ha assenyalat que quan va entrar a governar el juny de l’any passat, es va trobar amb un deute de 422.000 euros, dels quals pendent de cobrament hi ha uns 100.000 euros.

Al voltant de «300.000 euros de deute en un municipi de 385 habitants és inviable pagar-lo en deu anys, perquè no anem a generar suficient estalvi per a poder atendre el deute. Necessitem més temps perquè en el nostre cas no podem apujar més els impostos perquè ja estan pagant uns impostos elevadíssim, l’únic que ens queda és demanar més termini», ha conclòs.

Europa Press

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here