El Ministeri d’Hisenda no aprova el Pla d’Ajust de l’Alcúdia

1
198

L’Ajuntament de l’Alcúdia està vivint un situació incomprensible com a conseqüència de la qualificació desfavorable del Pla d’Ajust que es va comunicar el passat dia 2 de maig.

 Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia, qualifica com arbitrària l’actitud del Ministeri d’Hisenda que no ha explicat de manera clara els motius del rebuig i constata la indefensió de l’Ajuntament al que se li impedeix presentar al·legacions o rectificacions que puguen fer que el Pla siga aprovat.

El Ministeri d’Hisenda no ha comunicat els criteris utilitzats per a que uns pobles hagen vist aprovats els seus plans d’ajust i altres no. Compromís per l’Alcúdia, que no ha vist cap document que justifique la valoració desfavorable del Ministeri, considera que aquesta situació d’indefensió i arbitrarietat hauria de ser denunciada pel propi Ajuntament alcudià si continuen sense donar-se explicacions.

 La situació és tan kafkiana que ningú, ni probablement el propi Govern, sap que va a passar ara o com es va procedir per a pagar les factures pendents. El decret que aclarisca aquesta situació encara està per redactar, la qual cosa augmenta la indefensió de l’Ajuntament.

Per a Paco Sanz contrasta aquest comportament del Govern amb la transparència que haurien de tindre totes les administracions públiques, màxim quan s’està tramitant l’anomenada Llei de Transparència. La deriva autoritària de l’actual Govern s’incrementa després d’escoltar les declaracions del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, afirmant que els pressuposts municipals de més de 2.000 ajuntaments que no han presentat plans d’ajust serien elaborats des del Govern que a més definiria les competències municipals. Tot menys elaborar una Llei de Finançament Local justa que està pendent des de fa 33 anys.

 El decret agreujarà els finançament dels ajuntaments

El Pla d’Ajust va ser aprovat en el Plenari del passat 28 de març amb els vots favorables del PSOE i Compromís per l’Alcúdia i l’abstenció del PP. És a dir sense cap vot en contra. Aquest Pla obeïa a un Decret del Govern que tenia per objectiu el pagament de les factures pendents del consistori. En el cas de l’Alcúdia aquestes factures pujaven a 2.683.314 euros, encara que aquesta quantitat s’ha quedat finalment en 2.088.157 euros.   

 Compromís per l’Alcúdia votà favorablement donat que el Pla presentat no implicava l’adopció de mesures traumàtiques com acomiadament de personal, pujada d’impostos o retalls significatius en educació o serveis socials.  

 Crítiques a la banca europea

Compromís per l’Alcúdia, en el debat d’aprovació del Pla, es va mostrar molt crític amb el Decret aprovat pel Govern, ja que, encara que es mostrava favorable al pagament dels deutes als proveïdors, no solucionava el problema de finançament dels ajuntaments, en una situació delicada econòmicament molts d’ells. Igualment va criticar que el Govern no obligara a pagar el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament, que puja a 455.390 euros.

 Compromís va criticar durament que la banca europea haguera rebut del Banc Central Europeu 1 bilió d’euros, o siga 1.000.000.000.000 euros a un interès de l’1% i ara el crèdit amb els ajuntaments es vulga cobrar amb un interès del 5%.

 És a dir que, en realitat, el que es farà és finançar a la banca que rebrà un interès 5 vegades major que el seu. En resum un Decret injust, que jugava a favor dels bancs i en contra dels ajuntaments.

1 Comentario

  1. En el dineral que deuen i encara Robert anava fardant en el seu programa electoral de que anava a regalar ordinadors portatils!
    Xé vos a enganyat com al caragols si no vos regala els portatils als estudiants i si els regala, deguent eixe dineral aixó seria de tindre molta barra!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here