Un conte per a pensar: Catadau, bon pany i clau /Enric Ramiro

0
403

12. CATADAU, BON PANY I CLAU
enricramiro@hotmail.com
A Llorenç Gimeno i Lluís Cases

Un jove de la ciutat, molt progre ell, se n’anà al camp a viure, exactament entre Torís i Montserrat. Volia redescobrir els seus orígens, respirar aire pur i dedicar-se a l’agricultura ecològica. Notava a faltar l’olor fresca de la de la brossa recent mullada, el treball manual, la terra donant-li fruits, els arbres, els animals i tantes i tantes coses que recordava dels seus avantpassats.

Se n’anà al poble que l’havia vist nàixer ja feia un grapat d’anys i li comprà un ase a un vell llaurador per 100 euros. L’ancià acordà entregar-li l’animal al dia següent, però arribà l’endemà i li va dir:
– Ho sent, fill meu però tinc males notícies. L’ase ha mort. Ja feia setmanes que estava un poc delicat però pensava que eren coses de l’edat i això. El cas és que no ha pogut passar del dissabte i es quedà tot d’una peça.
– Bé, què anem a fer! Aleshores torne’m els diners.
– No puc, xicon, ja me’ls he gastat. Ho sent. Tenia deutes i no m’agrada deure diners a ningú, així que vaig agafar els gallets * i com si em cremaren, els vaig repartir.
– Bé, doncs entregue’m l’ase encara que estiga mort.
– I per a què? Què vas a fer amb ell?
– El vaig a rifar tot sencer.
– Estàs boig! Com vas a rifar un ase mort?
– És que no vaig a dir-li a ningú que està mort, per suposat. Done-me’l i ja veurem.

Un mes després d’aquest succés, es tornaren a trobar el vell llaurador i el jove comprador. I aquest li va preguntar al de la ciutat:
– Què passà amb l’ase mort?
– Doncs molt fàcil: el vaig rifar. Vaig vendre 500 paperetes a 2 euros i en vaig guanyar 998.
– I ningú es queixà?
– Sols el guanyador, però a ell li vaig tornar els 2 euros de la seua papereta. I tots contents! * Gallets: una mena de cèntims d’euro.

Aquest és un exemple de com convertir una situació desfavorable en un èxit o de com reaccionar davant d’un fet inesperat. La imaginació i la creativitat són unes bones eines que poden compensar altres necessitats o situacions negatives.

(Inspirat en de “Lecciones de estrategia comercial”, powwerpoint arribat per internet).

Enric Ramiro

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here