La cooperativa Alzicoop ha pagat 328 euros a un agricultor d’Alzira per una producció de 38.000 kg d’un hort de clemenules en Vilella

0
468

Tan sols una bonificació per "estructura agrària" ha impedit que un agricultor d’Alzira pagara de la seua butxaca a la cooperativa, Alzicoop,

Vicent Ros esta vesprada en el seu hort

 per recollir una producció de 38.342 kg de clemenules corresponent a un hort de 22 fanecades en la partida de Vilella Alta. La liquidació li ha donat un saldo favorable de 328,87 euros, una vegada descontada l’aportació al fons cooperatiu i a l’Agroseguro.

Vicent Ros, que es trobava ahir pel matí controlant l’abonament del camp, mitjançant el reg per degoteig, abandonà l’hort en comunicar-li la seua dona, Antonia, -titular de la finca- que li havien ingressat poc més de 300 euros per les taronges. "Al assabentar-me del que ens havien pagat vaig decidir tornarme’n a casa", manifestava, Vicent, molt indignat a Riberaexpress.

Tindre un hort hui és una ruïna

En la cooperativa li han dit, "el mercat està així, no m’han donat més explicacions, però no crec que hagen regalat les taronges" explicava a peu de camp seguit en tot moment per la seua gateta, "i això que gràcies una bonificació no m’han costat diners" afegia. 

La seua indignació pujava de tó en recordar que la campanya passada per una producció de 24.000 kg va cobrar uns 4.000 euros. I sobre tot al repasar els costos de producció, segons Vicent Ros, porta ja gastats esta temporada, 1.150 euros en l’abonament, 201 euros amb el segur contra l’aire i la pedra i "hem queda per gastar, encara, al voltant de 1.800 euros entre les dos pulvoritzades d’estiu, la derronyà dels arbres que pujarà uns 1.200 euros i el gasto del reg per degoteig".

I tot seguit, mentre contempla malhumorat els tarongers, acaba dient, "hui tindre un hort és una ruïna, amb estos números és imposible menjar". Per moltes voltes que li dona "no hi trobe explicació, la cooperativa té que estar al servici de l’agricultor i no al contrari, és inadmisible que estiguen en una cooperativa li coste diners als productors" sentència mentre la gata s’arrima per consolar-lo.

A 0,03 cèntims el kg les de millor calibre

Respasssant la liquidació comprova que el major preu que li han pagat per 15.000 kg de  les clemenules de calibre més comercial, ha sigut a raó de 0,0305 céntims el kg. Per contra la liquidació era negativa dels calibres; "gros, menut i destrio". D’estes últimes que sumaren 7.900 kg, la cooperativa li ha cobrat, 1.7828 euros, és a dir a a 0,21 euros el kg.

La factura li eixia negativa al llaurador que tenia que havera tingut que abonar la quantitat de 1.085 euros, a no ser per la bonificació abans esmentada de 1.516 euros.

Si la seua dona no li fa canviar d’opinió, Vicent amenaçava ahir en comprar-se una motoserra "per tallar els arbres i rebre uns pocs diners per la llenya".

Aguado: "Las liquidaciones de las cosechas son una vergüenza"

Precisamente ayer el presidente del sindicato agrario, AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, declaró durant la marcha verde celebrada  entre Oliva y Gandia que “las liquidaciones que están llegando estos días a los agricultores por sus cosechas son una vergüenza y un insulto a su trabajo de todo un año. Resulta –lamentó Aguado durante su intervención al final del recorrido– que se están pagando menos de siete céntimos por un kilo de mandarina clemenules, cuando producir ese mismo kilo le supone al agricultor un gasto previo de 24 céntimos. En otras palabras, que los citricultores valencianos están cobrando esta campaña menos de la tercera parte del coste de producción”.

La inmensa mayoría de las cotizaciones percibidas en el capítulo de naranjas no son mucho mejores, al tiempo que en este último tramo de la campaña se han generalizado los casos de agricultores que se han visto obligados a dejar la fruta colgando en los árboles debido a la falta de precio y compradores, lo cual, unido a los devastares efectos de las heladas de febrero, coloca en una situación crítica al sector citrícola en particular y al conjunto de la agricultura valenciana en general. “Con toda seguridad, tal como están las cosas –alertó el presidente de AVA-ASAJA– las cifras de abandono de explotaciones van a dispararse este año. Los desequili­brios del mercado, las posiciones de dominio abusivo por parte de la gran distri­bución en la cadena alimentaria y el habitual desinterés de los políticos hacia los problemas del campo están abocando a un callejón sin salida a un sector que, en una coyuntura de crisis generalizada como la que atravesamos, podría y debería cumplir un papel estratégico de primer orden.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here