El model sanitari del PP fa aigües /Adelaida Pau (Compromís per Alzira)

0
381

Fa un any l’empresa que gestiona el departament de salut de la Ribera tanca els centres de salut a les vesprades a l’estiu. Llavors denunciàvem que aquesta mesura no tenia una altra justificació que obtindre més beneficis, ja que era una reducció d’uns serveis als ciutadans del departament pels que Conselleria els estava pagant i que a més era una mesura que no afectava a altres departaments sanitaris de gestió publica. Enguany és una de les mesures a prendre per Conselleria en tots els departaments, però els ciutadans de la Ribera portem 2 anys patint-la.

Ara, vistes les informacions en premsa referents a què l’hospital esta al·legant unes possibles pèrdues econòmiques per al 2012, des de Compromís per Alzira volem fer algunes puntualitzacions. Primer que tot, deixar clar que la concessió administrativa que gestiona el departament de la Ribera té com única finalitat i raó de ser donar el servei sanitari a la població d’aquesta comarca. Quan l’empresa opta al concurs i accepta el plec de condicions en el 2003 sabia ja amb els seus estudis de mercat i l’experiència acumulada des de 1999 que amb el per càpita que se’ls anava a pagar  hauria de donar els serveis arreplegats en el plec, realitzar inversions i obtindre beneficis. Per això, no acceptem que ara diguen que per al 2012 tindrà pèrdues a pesar que  la quantitat per càpita ha anat pujant dels 400 euros per ciutadà en el 2004 fins als més de 600 euros actuals. Ja que l’explicació de les suposades pèrdues que al·leguen l’hem de trobar en que l’empresa Ribera Salut, en compte de dedicar els seus esforços a complir amb el motiu de la seua creació que era la gestió privada d’un departament sanitari, es dedica a ampliar el seu negoci amb el beneplàcit i col·laboració de la Conselleria de Sanitat. D’aquesta manera els plans de xoc, els pacients derivats d’altres departaments i de companyies asseguradores van unflar el seu volum de negoci i els seus beneficis.

Però ara, amb les mesures del Consell de no enviar malats de fora del departament i el retall dels plans de xoc, va a produir-se una caiguda d’estos ingressos afegits i conseqüentment dels beneficis previstos que, unit als possibles impagaments de Conselleria, estan posant en entredit un model de gestió que continuen dient en el PP que és millor que el de gestió directa, però que fa aigües des del principi.

La prova és que ara que es quan han de demostrar que el model Alzira és el millor per a gestionar  un departament de salut, sense aportacions externes ni increments anuals extres dels ingressos per càpita  és quan una vegada més pareix que quedarà demostrada la seua ineficàcia, igual que va quedar demostrat en el període 1999 al 2003 on la Conselleria va tindre que rescatar-los.

Des de Compromís creiem que després de més de 10 anys ja és hora de deixar de dir que tenim hospital gràcies al model del PP i començar a demostrar que realment funciona, pensem que de entrada en la Ribera els retalls en sanitat no haurien d’afectar-nos ja que no hi ha hagut disminució de l’aportació de Conselleria a l’empresa, per tant tampoc hauria d’haver-hi cap retall en la cartera de serveis sanitaris contractats.

Ja hi ha prou que amb l’excusa d’una crisi que no els afecta -excepte en la pèrdua de part de beneficis afegits- ens tanquen centres de salut a la vesprada, reduïsquen metges i infermers en urgències i no substituïsquen al 100% al personal sanitari.

Conselleria de Sanitat ha de complir amb el seu deure i vigilar que la pèrdua de beneficis de l’empresa per la disminució d’ingressos en l’assistència a pacients d’altres departaments no ho vulguen pal·liar retallant cartera de serveis als ciutadans de la Ribera ja que, llevat que ens demostren el contrari, no han patit disminució en els ingressos per càpita (160.000.000 euros anuals).

Des de Compromís per Alzira, amb l’experiència negativa del model de gestió privada Alzira a l’hora de gestionar només el departament de salut, amb un rescat per part de Conselleria en el 2003 i els dubtes sobre pèrdues actuals, no comprenem que des de la Generalitat es vulga privatitzar tota la sanitat valenciana. Ribera Salut ha funcionat mentre dels departaments de gestió directa li enviaven pacients per a incrementar serveis i beneficis,  però en una Comunitat Valenciana on cada departament estiga privatitzat i hi haja d’atendre només a la població assignada hi ha molts dubtes que funcione. Ara tenen l’oportunitat de demostrar-ho en la Ribera, però amb llum, taquígrafs i els comptes públics.

Adelaida Pau; Regidora Compromís per Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here