Les columnes de la Plaça Major d’Alzira han superat els 50 anys i ja no aguanten més

0
408
Fases de la construcció de la Placeta en l'any 1959
La columna de la Plaça Major més deteriorada.

Les columnes que sostenen les cinc pèrgoles de la Plaça Major faran en juliol 53 anys de vida però ja s’han plantat i han dit que no aguanten més. A qualsevol vianant que passetje per la popular "placeta" d’Alzira s’ha donat dels nombrosos clevills que presenten les mig centenàries columnes. Una d’elles, la més afectada pel pas del temps, ha sigut enfaixada amb fil d’aram perquè s’obria en dos. Les travesseres de les pèrgoles també estan fortament deteriorades, algunes foren reparades, recentment, pel consistori.

L’ajuntament ha ficat este matí tanques al voltant d’una pèrgola per evitar qualsevol accident.La Plaça Major d’Alzira és el centre neuràlgic de la ciutat des que l’antiga Alget-zira (Illa del Xúquer) superà el meandre del riu i les muralles alçades pels àrabs que l’ha envoltaven.

Primer va ser batejada per la Plaça de San Agustin, en arribar la República els nostres avant-passats l’anomenaren, Emilio Castelar, l’any 1.936 canvià a Plaza del Caudillo fins que amb l’arribada de la democràcia la primera corporació la va beneir amb el nom actual de Plaça Major.

L’actual configuració de la plaça començà a construir-se l’any 1957 davall la direcció de l’arquitecte, Ríos Cogollos, segons recull l’historiador local, Bernat Montagud, en el llibre "Alzira, arte en su historia", eren "columnas prefabricadas de arcosita labrada, estilo toscano de 3,50 m. de altura". L’arxiver municipal Aurelià Lairón ha revelat a Riberaexpress que l’aleshores Plaza del Caudillo fou inaugurada el 18 de juliol del 1.959 essent alcalde d’Alzira, Bernardo Andrés Bono, familiar de l’actual alcaldessa, Elena Bastidas Bono.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here