L’Associació L’Ullal Cultural d’Algemesí es presenta amb unes jornades dedicades a Fuster

0
419

Des dels anys seixanta un nou valencianisme, animat per l’assagista Joan Fuster, va fer acte de presència al País Valencià. S’abandonava aleshores el discurs sucursalista que des del principi va impregnar aquest corrent de pensament, així com el seu escàs activisme polític. Ja ha plogut d’aleshores ençà, i tot i la gran influència intel·lectual, social i política que ha tingut l’obra de l’escriptor de Sueca, el poble valencià continua sense alçar el cap. Ja ho va dir Martí Domínguez: “Quan callen els homes… parlen les pedres”.

Animats per aquest esperit del que ens sentim hereus i del qual tenim la voluntat de continuar, l’Ullal Cultural pretén ser una associació que genere un espai de reflexió i diàleg a propòsit de les necessitats dels valencians. Unes necessitats reals, de caire econòmic, per descomptat, però també que ha de generar un espai social crític, una implicació ciutadana, que es comprometa en la millora del país i que contribuesca a mirar el futur amb optimisme. Però ho volem, a més, mantenint com a poble uns trets culturals que ens són propis. Lluny d’una idiosincràsia autòctona encoberta darrere de quatre tòpics explotats políticament, volem que brolle una autèntica reflexió valenciana, feta des d’una renovada òptica valencianista.

Per donar a conéixer l’associació hem preparat com a punt de llançament unes jornades commemoratives del 50 aniversari de la publicació de Nosaltres, els valencians, de l’escriptor suecà Joan Fuster. Quatre són els puntals bàsics al voltant d’aquesta efemèride que proposa la nostra associació.

El primer d’ells serà una exposició sobre “Fuster i els clàssics” que es podrà visitar al Museu de la Festa d’Algemesí i que serà inaugurada el proper dijous 26 d’abril a les 7:30 de la vesprada. Hi esteu tots i totes convidats a l’acte on es donarà a conéixer també l’Associació. L’acte conclourà amb l’actuació de la Nova Muixeranga d’Algemesí, que realitzarà una de les seues figures al so de la nostra entranyable tonada. Pensem que aquesta és la millora manera de “batejar” una associació i unes jornades com aquestes.

Els altres tres pilars són una conferència sobre la creació del públic de Fuster; la presentació dels dos volums de l’Obra Completa, recentment publicats; i un recital i lectura participativa de poemes i textos fusterians. Aquests actes tindran lloc al Casino Lliberal d’Algemesí, els dos primers, i a La Casa Cantonera, el tercer. També hem pensat en la gent jove i proposarem activitats per apropar la figura de l’assagista a l’alumnat de Batxillerat dels instituts d’Algemesí.

Volem, al capdavall, omplir un espai buit que fins ara no ocupa cap associació i que, tot i que comencem per un tema clàssic del nacionalisme valencià, la persona i l’obra de Joan Fuster, perquè no volem perdre les connexions amb un llegat intel·lectual de gran magnitud, volem abordar qüestions en un futur que fins ara no s’han tractat a Algemesí, com ara la relació que hi ha entre l’art faller i la crítica social, la presència del valencià a internet o la transició democràtica a Algemesí, entre d’altres.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here