El funeral por la muerte del ilustre compositor de Cullera, Rafael Talens se celebra el viernes

1
962

El insigne compositor de Cullera, Rafael Talens Pelló ha fallecido hoy 25 de abril en el hospital Monteprincipe de Boadilla del Monte en Madrid. La causa de la muerte ha sido debida a un ictus cerebral que le aconteció ayer día 24.

La capilla ardiente de D. Rafael Talens Pelló se instalará en el escenario del Auditorio del Mercado de Cullera y estará abierta al público desde las 18:00 horas de mañana jueves día 26.

Rafael Talens recibe el Premio de Nuestras Bandas de Música de manos de Octavio Hernández

El funeral se celebrará el viernes 27 a las 17’00 horas en la Iglesia de los Santos Juanes de Cullera. (información de Octavio Hernández-Nuestras Bandas de Música)

Defensor a ultranza de las bandas de música valencianas de nuestra comunidad, Rafael Talens es uno de los compositores valencianos más importantes de los Siglos XX y XXI.

El pasado 15 de abril aún presidió el jurado de  una nueva edición del  Certamen Nacional de Bandas de Música Ciutat de Cullera, de la cual ha sido siempre el alma máter. Junto a él estuvieron en el tribunal Francisco Grau Vegara y José Ortí Soriano. Como obra obligada las bandas participantes interpretaron una obra suya: «Obertura para un Centenario».

Des de Riberaexpress les nostres condolències a tota la seua família, al poble de Cullera i a les dos Societats Musicals: Santa Cecília i Ateneu Musical.

Una biografia intensa:

Rafael Talens rebé els primers ensenyaments musicals de son pare, clarinet de la Societat Instructiva Santa Cecília de Cullera. Posteriorment va estudiar al Conservatori Superior de Música de València les especialitats de clarinet (amb Lucas Conejero), piano (amb Leopoldo Magenti i Jose Roca), harmonia i direcció orquestral (amb José Férriz).

Amb 18 anys es presentà a unes oposicions per ingressar a la Banda del Jefe del Estado, a Madrid, i obtingué el número 1 en l’especialitat de clarinet. Aprofità la seva estada a la capital de l’Estat per ampliar la seva formació al Real Conservatorio Superior de Música estudiant composició amb el mestre Anton Garcia Abril, disciplina en què obtingué la Matrícula d’Honor.

A finals dels anys 50, Talens creà a Madrid l’Orquesta de Rafael Talens de música lleugera, amb què acompanyà cantants com Luis Mariano, Lucho Gatica, La niña del puerto o Juanito Valderrama, i interpretà composicions de Quintero, León i Quiroga. En aquesta formació, Rafael Talens compaginava les tasques de clarinetista, pianista, director i arranjador, segons calgués. Parlant d’aquesta etapa, el compositor ha dit: «Va ser una vertadera escola de música que em donà una flexibilitat i una creativitat de gran utilitat» .

A començaments dels anys setanta guanyà la plaça de catedràtic numerari d’Harmonia del Conservatori de Música de València i es dedicà plenament a l’ensenyament i a la composició. Fou professor del Conservatori de Música Josep Melcior Gomis d’Ontinyent. Es jubilà l’any 2003. El 25 d’abril de 2012 mor a causa d’un ictus cerebral.

La seva producció com a compositor és abundosa, més de vuitanta obres, i tant comprèn peces per a orquestra simfònica, com de cambra o per banda de música, amb una llarga col·lecció de pas-dobles. Obres com Tercio de quites (pas-doble torero), Cançons de mare i Suite Aràbiga són molt interpretades; diverses de les composicions de Talens han estat premiades en concursos de composició.

Ha dirigit l’Orquestra Municipal de València, la Banda Municipal de València, la d’Alacant, la de Mallorca i la de l’Agrupación Musical Santa Cecilia de Sedavi. Durant els anys 1988 i 1993-1996 fou president del jurat del Certamen Internacional de Bandes de Música Vila d’Altea. Ha impartit cursos de direcció de banda i orquestral.

Va ser vice-president de l’Asociación de Compositores Valencianos. Ha rebut l’Escut d’Or i Fill Predilecte, atorgat per l’Ajuntament de Cullera.

1 Comentario

  1. Per sempre, mestre. Gran compositor i defensor de la música de banda, les seues obres (Expressions Simfòniques, Cançons de Mare, Obertura per un Centenari, Sicània,,,,,), els seus pasdobles, «Parquita i Nieves», dedicat a la dona de Traner i a la seua dona, Tercio de Quites. Al cel, tenin un esmorçar pendent!!!
    Nieves estem amb tu!!!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here