Pepe el Negre d’Ana Sanchis es jubila com a faller en perdre la visió d’un ull després de tota una vida dedicada a les falles

3
588
Esteve amb el seu net Alex
Esteve i Aledón dos fundadors d'Ana Sanchis
Pepe el Negre a la porta de sa casa

Les falles han sigut un tant cruels amb Francisco Esteve, popularment conegut a Alzira com Pepe el Negre, que ha pagat amb un elevat tribut, la visió d’un ull, una vida dedicada a la comissió Ana Sanchis en particular i a les falles en general. Ell ha decidit jubilar-se però perquè li quede un bon record, la comissió li prepara un sentit i merescut homenatge.

Ximo Aledón i ell son els únics fundadors que queden d’aquell  grupet de joves residents a la Colònia Ana Sanchis que, l’any 1962, decidiren fundar una falla al nou barri. "La colònia estava aïllada de la ciutat i la festa quedava lluny de la barriada i aleshores decidirem fer una falla".

30 anys encenent la falla

Enguany han celebrat el 50 aniversari i l’incombustible Pepe era, novament, l’encarregat d’encendre el monument, una tasca que porta fent-la desde fa 30 anys i en la que mai havia patit cap accident. "Sempre m’ha agradat la pólvora- confessa a Riberaexpress– però sempre li he tingut molt de respecte, lo d’enguany ha tingut molt que veure la pluja, que jo recorde mai havia plogut durant la cremà de la nostra falla".

Amb cicatrius al rostre, però també amb el seu estat d’ànim, Pepe el Negre conta una i mil anècdotes relacionades amb la seua llarga trajectòria fallera.  Fa uns pocs anys fou l’encarregat d’encendre la falla de Prosub, "el monument tenia molt poc pes i l’esclat de la bomba va fer que tota la falla volara fins la teulada dels jutjats, quasi vaig plorar en veure la decepció dels xiquets".

La seua imaginació i dedicació el porta a no repetir mai la mateixa encessa, "la millor -recorda-va ser la de l’any 2002 quan la meua filla, Eva, va ser la fallera major de la comissió, recorde que des de dins d’una bola de foc va eixir un colom".

El Messi d’Ana Sanchis

Fa 11 anys que es va jubilar del seu lloc de treball a l’antiga Cartonajes Suñer i en el darrer cinqueni, Pepe, compartix la dedicació a la falla amb la del seu netet, Alex Santos, el Messi alzireny que juga, ara, en l’aleví del Llevant UD, després de començar la seua carrera futbolística amb la UD Alzira i fins i tot, defendre la camiseta del València. Junt el seu gendre, Miguel, l’acompanya a tots els partits i a molts entrenaments fins convertir-se en el seu "manager". Alex que està tan espabilat com el seu iaio, assegura haver marcat enguany "28 gols entre la lliga i els tornejos" , els últims 5 els ha fet estes pasqües, en el torneig de Benicàssim. I ens confessa que els gols que més a gust marca "són aquells en els que em regateje el porter".

Diu que està "prou content" en el Llevant, on té com a company altre jugador alzireny, Salva Doménech, que militava en el Ciutat d’Alzira, però Alex reconeix que "la UD Alzira m’agrada un poc més perquè allí tinc els meus amics".

Xelo, la dona del faller accidentat, trau del baül dels records, tot un arsenal de fotografies, en una d’elles apareix Pepe i la resta de fundadors de la falla l’any de la fundació. Ella li dona tot el protagonisme a l’home i al seu net i només volgué dir, "jo no he sigut mai fallera però sempre he recolzat el meu home".

Una vida més tranquila

Tots dos es troben prou decepcionats per l’accident que li ha costat la visió de l’ull dret i una part de l’audició, després de passar 10 dies d’angoixa en l’Hospital de la Ribera i de dos intervencions quirúrgiques. "L’onada expansiva em va tirar varios metres cap enrere" recorda un dels fallers més populars i destacats de les falles d’ Alzira.

En sa casa de la colònia creada per l’industrial Luis Suñer per als treballadors de Cartonajes, Pepe el Negre i Ximo Aledón han pres la decisissió de jubilar-se culminant així ‘una dedicació mig centenària.

"Ara portaré una vida més tranquila" revetlà davant els seus tres fills i quatre nets -l’últim de només quatre mesos-. Afortunadament i amb l’ull esquerre podrà seguir l’evolució futbolística del Messi d’Ana Sanchis, cridat a donar-li tantes satisfaccions com li ha proporcionat el món de les falles.

Riberaexpress

3 Comentarios

  1. Vaig compartir un any amb Pepe el Negre a la Junta Local i és una persona excepcional. A recuperar-se, amic!

  2. Un fort abraç a Francisco Esteve. Tots els que el coneixem sabem que ell te la Falla Colonia ana Sanchis al seu cor i ha format part d’ell desde que va ser fundada. Lamentablement no podrem gaudir amb ell en les próximes festes falleres degut a tot l’ocurrit. Esperem que ens faça alguna visita per que el trobarem molt en falta.
    També trobarem molt en Falta a Joaquin Aledón (i no Vicent com posa la noticia), que ha format part de la nostra falla també desde la seua fundació i ha sigut president en l’ejercici 2010.
    Un fort abraç a dos persones que han ajudat molt a fer posible any darrere any la Falla Colonia Ana Sanchis.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here