EU proposa la creació d’una Oficina d’Intermediació Hipotecària a Alzira per a tractar els casos dels «desahucios» a la ciutat

0
512

Reunió d'EU amb Dones Juristes /Foto: Hayack

Esquerra Unida d’Alzira ha presentat una proposta en l’Ajuntament per a la creació d’una Oficina d’Intermediació Hipotecària, per a assessorar i tractar els problemes relacionats amb els desnonaments (desahucios) que estan patint moltes famílies en la nostra ciutat. Aquesta oficina ha de ser fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats. EU ha presentat aquesta iniciativa a diverses entitats de la nostra ciutat, com ara l’Associació de Dones Juristes d’Alzira o l’Associació de Veïns de l’Alquerieta.

El col·lectiu d’EU a Alzira ha presentat en l’Ajuntament d’Alzira la proposta per a la creació d’una Oficina Local d’Intermediació Hipotecària. Es tracta d’un servei de suport adreçat a les persones o famílies amb dificultats per fer front al pagament dels préstecs hipotecaris i que es troben en risc de perdre el seu domicili habitual. El que es pretén amb aquesta Oficina seria la comunicació entre la part deutora i l’entitat financera per trobar una solució abans d’una demanda d’execució hipotecària o bé durant el seu procés. I això es podria dur a terme per mitjà de la col·laboració de l’Ajuntament amb el col·legi d’advocats per establir un conveni, i en posar el govern local els mitjans, d’espai, tècnics i humans, que foren necessaris.

La missió principal d’aquesta oficina seria la d’oferir assessorament a persones afectades per procediments de desnonaments de les seues vivendes i coordinar actuacions que permeten anticipar mesures legals i analitzar a quins recursos podrien adherir-se de les distintes administracions.

Recordem que només en els jutjats d’Alzira es tramiten una mitjana de dos desnonaments per dia, i el seu nombre s’ha multiplicat per dos des del 2009. El País Valencià és on més procediments d’aquest tipus es donen en tota Espanya (14.000 d’un total de quasi 60.000 només en el 2011), superant a altres comunitats autònomes amb més població.

És cert que la legislació respecte als desnonaments depén bàsicament d’una normativa de competència estatal, i el recent codi de bones pràctiques proporcionat pel govern central del sr Rajoy a les entitats financeres resulta del tot insuficient. Això no obstant, els efectes dramàtics de la crisi econòmica i del marc legal espanyol es concreten en l’àmbit municipal, ja que és als ajuntaments on es dirigeixen majoritàriament les persones i famílies afectades buscant ajuda. Així, els ajuntaments es converteixen en doblement perjudicats: en primer lloc perquè es vulneren els drets fonamentals dels seus ciutadans (com ara el dret a la vivenda); en segon lloc, perquè en ple context de crisi, quan els recursos són més escassos que mai, reben totes les peticions d’ajuda de les persones i famílies empobrides.

És per tots aquests motius que des d’EUPV d’Alzira volem plantejar la proposta de creació d’una Oficina d’Intermediació Hipotecària, iniciativa que ja s’està donant amb bons resultats en altres ciutats (com ara Tarrassa).

Per a Ivan Martínez, regidor d’EU en l’Ajuntament d’Alzira: “des d’EUPV d’Alzira som conscients de les limitacions que es tenen en l’àmbit local per fer front al problema, però, els ajuntaments no poden restar impassibles davant aquestes circumstàncies. Hem de ser capaços de trobar propostes i accions que puguen facilitar la solució d’aquests problemes i no cal oblidar que les polítiques d’habitatge també són competència dels ajuntaments. Una via és buscar l’acord i la cooperació amb els Col·legis d’advocats”.

EU està presentant aquesta proposta, inclosa en el seu pla de vivenda, a diferents entitats de la nostra ciutat, com ara l’Associació de Veïns de l’Alquerieta. Ahir, el col·lectiu d’Alzira es va reunir amb l’Associació de Dones Juristes d’Alzira (AJUDA) per a tractar aquesta iniciativa. En aquest sentit, EU ve insistint sobre aquests problemes relacionats amb l’habitatge. Fa uns mesos, vàrem presentar en el plenari una moció per a què es buscaren solucions i alternatives des de l’àmbit municipal, que l’equip de govern del PP va votar en contra.

Comunicat EU-Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here