Gustavo Montagudo (alcalde d’Antella): «L’educació en valencià no ha de caure en l’oblit»

0
406

Montagudo: ‘Els valors de convivència i d’estima per l’educació en valencià no han de caure en l’oblit, ni obviar-se perquè estiguem en època de crisi’

Gustavo Montagudo, alcalde d'Antella

Què vos va impulsar a posar-vos en contacte amb la Coordinadora de Centres per fer la 27 Trobada a Antella?

Des de fa un bon grapat d’anys he acompanyat el meu fill a les Trobades. Sempre he somiat a poder realitzar una Trobada en el poble on he nascut i m’he criat, on la llengua és essencial per a la gent que vivim ací. A més, tot l’equip de govern municipal, des del principi, ha expressat el seu suport a esta iniciativa que, de segur, farà història al nostre municipi.

Segons tu, en quina situació es troba el valencià en una població menuda com Antella? Quina impressió en tens de la comarca i de la resta del País?

La veritat és que la situació de la nostra llengua a Antella és excel·lent. Pràcticament,  el 100% dels veïns i veïnes del poble parlen valencià i els immigrants que han decidit fer vida al nostre poble el coneixen i, sobretot, el respecten. A la comarca, en general, la situació és bona, a excepció dels grans nuclis urbans com Alzira, on la nostra llengua sembla que ha patit una certa reculada, igual que a la resta del País.

Heu ideat, per part de l’Ajuntament, alguna iniciativa local en el terreny de dinamització del valencià?

Realment no fa ni un any que gestionem l’Ajuntament. Sens dubte, la nostra primera gran iniciativa a favor de la nostra llengua és la realització de la 27 Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià, que confie que serà exitosa. Però, cal dir que també ja estem duent a terme iniciatives encaminades a promoure l’ús i presència del valencià a nivell cultural, social i multimèdia, per mitjà de tallers de formació, cursos i altres ofertes, que s’estan realitzant, actualment, amb la col·laboració de la Mancomunitat, el Consorci, Riberaturisme i la Diputació de València, entre d’altres organismes i institucions.

A més, en la línia de promoure les nostres senyes d’identitat i valors i patrimoni cultural, vull explicar que també treballem en la recuperació d’una tradició antiga i mil·lenària, perduda fa 75 anys, però que durant segles s’ha dut a terme al nostre poble i a altres poblacions fluvials de l’Estat espanyol i de tot el món. Parle de la conducció o transport de troncs de fusta pel riu, el que ací al poble coneixem popularment com maeraes. Per al dia la Trobada d’Antella, els assistents, a més de gaudir d’una magnífica festa pel valencià, d’esta jornada tan especial, i de la Muixeranga d’Algemesí, declarada patrimoni immaterial de la humanitat, espere que gaudisquen igualment de l’exhibició de transport fluvial de troncs i activitats paral·leles previstes per als dies 21 i 22 d’abril. Es tracta d’una festa a la qual volem rescatar de l’oblit per tal de recuperar una tradició i oficis perduts com el dels ganxers, sempre dins del marc del respecte i preservació de l’ecosistema natural del Xúquer que, com tots sabem, serà l’escenari natural i el cor de la Trobada d’Antella, al voltant del qual s’estructurarà.

Transcorreguts alguns mesos de planificació de la Trobada, com va eixa tasca organitzativa? Ens pots fer alguns apunts?

Podríem dir que va tot sobre rodes. Sempre hi ha dificultats d’última hora i no hi ha res fàcil, però afortunadament, a banda de l’esforç que està realitzant l’Ajuntament d’Antella i tot el seu personal administratiu i tècnic, tenim l’AMPA  i el CEIP Xarquia, que fan igualment un treball extraordinari, invertint temps i esforç per tal que siga un Trobada inoblidable.

És una bona idea dur la Trobada a Antella, en plena època de crisi econòmica?

Sempre és una bona idea dur la Trobada al teu poble pel que representa, per la seua significació. Els valors de convivència i d’estima per l’educació en valencià no han de caure en l’oblit, ni obviar-se perquè estiguem en època de crisi. De fet, els diners van i vénen, però la cultura i l’educació perduren en el temps i fan el poble més lliure.

Què creus de deixarà darrere de si la 27 Trobada a Antella?

Quant Antella, crec que serà l’esdeveniment més important i multitudinari que haja viscut mai el nostre municipi. Per això, pense que dilluns 23 d’abril ens sentirem ben orgullosos d’haver estat els amfitrions de la Trobada, per l’èxit indiscutible que suposarà, però també perquè aquells que ens visiten se n’aniran amb una bona impressió. Entre tots i totes aconseguirem que la 27 Trobada siga un clam per l’educació pública, de qualitat i en valencià.

Cartell de la 3ª Mostra de Monòlegs en Valencià de la 27 Trobada d’Antella


Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here