Estafats preferents /Opinió: Xavier Cantera

0
343

Com a conseqüència que algunes famílies de persones amb discapacitat m’han demanat que els ajude a afrontar el disgust que tenen amb les  “participacions preferents”, raó per la qual els han bloquejat els seus comptes, vaig assistir l’altre dia a l’assemblea, en el MUMA, dels afectats per  aquest tema. Per mi mateix, he volgut aconseguir el màxim d’informació sobre el tema, no tant econòmica i jurídica que va ser molt ben exposada pel representant d’ADICAE, sinó des del punt de vista de la responsabilitat bancària i per tant, política.  Les “participacions preferents” estaven funcionant ja fa alguns anys i amb uns resultats positius per al client i, de sobte, per orde de l’autoritat econòmica europea, es paralitzen perquè no són conformes a les lleis i a les normes d’Europa sobre la competència entre bancs.

On estava el Banc d’Espanya? Sabia el Banc d’Espanya que no era un producte correcte? Em diuen que sí. Coneixia el Banc d’Espanya l’opinió d’Europa? Em diuen que sí. Per què no les va paralitzar el primer dia? Perquè, sospite, va voler ajudar així a sanejar els comptes dels bancs, utilitzant als directors i treballadors de les  sucursals bancàries en els que moltes  persones tenien depositada la confiança, eren coneguts de tota la vida i, desconeixedors també de que el producte no resultava grat als ulls d’Europa,  es van convertir en els millors agents per a la venda d’aquests productes irregulars.

Ara, els bancs volen posar al mercat altres productes que, complint la legalitat econòmica europea, puguen a poc a poc tornar als afectats el seus estalvis però procurant que siga veritat allò de que la “banca sempre guanya”. On està el Banc d’Espanya? Crec que el correcte seria la devolució  a cada client del 100% de la seua aportació. Per què? Perquè tota persona té dret a fer que el seu diners es rendibilitze al màxim i si ells, davant de l’oferta del seu banc de confiança de tota la vida, van comprar unes “participacions preferents” que després l’autoritat econòmica europea va suspendre per no ser conformes a llei, entenc que ha de ser el Banc d’Espanya qui es responsabilitze ja que, entre les seues funcions estan les de: “Fomentar el bon funcionament i estabilitat del sistema financer”, “Supervisar la solvència i el compliment de la normativa específica de les entitats de crèdit i d’altres entitats i mercats financers” i “Exercir la representació espanyola en organismes, institucions i fòrums econòmics multilaterals”.

Escoltant l’altre dia als afectats per les “participacions preferents”,  vaig deduir que estem davant d’un  fet social gravíssim que tots qualificavem  “d’estafa” i que, com l’autoritat competent espanyola no sols no va vigilar sinó que va mirar cap a un altre costat, ha de ser ara una decisió política, per mitjà del Banc d’Espanya i traient els diners del fons assegurat per tots els bancs i caixes, qui es faça responsable de tornar a aquests espanyols el que tenien en els seus comptes, per la mateixa raó i amb la mateixa rapidesa que ha utilitzat l’Autoritat Econòmica per a sanejar els comptes dels bancs en esta crisi d’hipoteques fems, sense més despeses i sense judicialitzar eternament  les vides d’uns horats i confiats estalviadors.

Xavier Cantera

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here