Joan Cortés: «Una Trobada no ha estat mai una Trobada més»

0
416

Raonem amb Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres

‘Una Trobada no ha estat mai una Trobada més. Se sol fer un gran esforç  perquè deixe la seua empremta al poble amfitrió i per tal d’alimentar el compromís amb l’ensenyament en valencià’

Joan Cortés

Com va l’organització de la 27 Trobada d’Antella?

Les primeres reunions que mantinguérem per celebrar la Trobada d’Antella, es remunten al juliol de 2011. Des d’eixa data ha anat quallant la 27 Trobada, amb les aportacions, no sols de l’Ajuntament i de la Coordinadora, sinó de la comunitat educativa del Xarquia i dels col•lectius socials i culturals d’Antella. A partir del mes d’octubre, ens hem reunit periòdicament per fixar el programa d’activitats i anar organitzant els tallers, les actuacions d’entaulat i la participació de les entitats socials de la Ribera. A hores d’ara, tot el gran puzle de la 27 Trobada està encaixat i preparat per funcionar com la maquinària d’un rellotge.

Enguany ha resultat més complicat que altres anys perquè…

Enguany, ens ha colpit de ple la crisi; les retallades han distorsionat, als ulls de la gent, la funció de les Trobades. En alguns llocs, se’ns ha definit d’activitat extraescolar, erròniament. Per això, emetérem un comunicat afirmant que, durant els últims 26 anys, hem estat una escenificació del suport social a l’ensenyament en valencià i del compromís individual i col•lectiu a la dignificació del valencià.

Així i tot, què en penses de les activitats extraescolars?

Les extraescolars són un altre debat, que no es pot fer amb el cor enrabiat, perquè caldria distingir entre bons i pecadors i plantejar-nos a qui fem mal quan torpedinem activitats de promoció de la lectura o classes actives en plena natura. Si és qüestió de diners, si no es poden fer, doncs, no es fan, com és lògic, però si no… és un debat que haurem de resoldre.

Quin impacte negatiu han tingut estos plantejaments?

Imperceptible. Les actuacions d’entaulat estan totes cobertes. Respecte als tallers, n’hi ha, aproximadament, huitanta. S’ha incrementat la participació d’entitats socials de la Ribera. Hi ha un eix vertebral que ens impulsa a defendre el Xúquer d’antigues amenaces… Per això s’edita un llibre digital amb la col•laboració de més d’una vintena d’escriptors de la Ribera, Xúquer Viu fa públic un DVD que es presentarà al Punt de Trobada, al juny… Si ens quedem sense riu, la comarca deixarà de ser la comarca del Xúquer, serà una terra sense nom.

És l’únic eix vertebral o n’hi ha més?

Reivindicar el nostre Xúquer és important, però no podem oblidar que les retallades a l’ensenyament públic han fet i faran molt de mal a les comunitats educatives, per això també pretenem que a la 27 Trobada s’escenifique eixe crit de protesta i es reivindique un ensenyament públic, de qualitat i en valencià.

Ara que parles d’activitats… la Trobada de la Ribera ha diversificat molt la seua oferta, no?

Cortés amb l'alcalde d'Antella

Efectivament, i no sols en quantitat de projectes, sinó en temporalitat. Abans, la Trobada es feia quan s’havia de fer i després… fins l’any que ve. Hui, la Coordinadora vol tindre una presència activa durant tot l’any, amb un calendari d’activitats que es generen al recer de la Trobada i d’un eix al voltant de la seua població amfitriona.

Però eixe plantejament representa molts diners…

Menys del que ens imaginem. D’altra banda, no és qüestió de diners sinó de fer un treball social necessari i d’invertir en interés. Però, ara per ara,  els projectes estan eixint, malgrat que alguns, massa ambiciosos per a ser sostenibles, encara, no puguen fer-se realitat. Perquè, en general, les persones que posseïm una certa consciència social haurem d’anar acostumant-nos a rascar-nos la butxaca per eixes causes i per altres, perquè l’època daurada del tot debades ha finalitzat. Cal recuperar l’hàbit d’involucrar-se, de comprometre’s. Ningú no ho farà per nosaltres.

Es comenta que les Jornades Gastronòmiques tenen bona fama.

Sí, enguany es durà a terme la quarta edició. D’una banda, és una estratègia per cohesionar la Trobada i, d’altra, per realitzar una campanya social entre els bars, restaurants i forns locals que s’anomena Més a gust en valencià, que pretén que en estos establiments es faça un millor ús del valencià, amb naturalitat. També el Vine-te’n en bici a la Trobada és un rotund èxit.

Compta amb molta participació?

A vore, estes coses no es poden quantificar com si foren una camisa, perquè tenen una transcendència social que no té un producte comercial. Et diré que se n’han fet dues edicions i la de la Trobada d’Antella en serà la tercera. La participació ha estat d’una mitjana de prop d’un centenar de persones en cada Vine-te’n, entre adults i xiquets, que recorren eixe dia els camins tradicionals amb un vehicle alternatiu que ha estat molt arrelat a la comarca i que, dia a dia, està recuperant la bona consideració que posseïa.

Quines altres coses es troben al programa de la 27 Trobada?

Hi ha el lliurament de premis del Premi Sambori de literatura en valencià, el qual enguany es farà a l’auditori municipal, i que sol armar un bon rebombori de xiquets, xiquetes, pares i famílies. La 3ª Mostra de Monòlegs en Valencià, és una oferta nocturna, també molt interessant. També hi ha el Guaita, audiovisuals en valencià, per presentar audiovisuals que s’hagen produït en la nostra llengua. En rogle, club de lectura dedica l’any a Joan Fuster, pels 50 anys de la publicació de Nosaltres els valencians i pels 20 anys del seu decés.

Heu organitzat alguna cosa especial?

Tenim al nostre web gentdetrobada.org unes orientacions didàctiques adreçades als centres educatius de secundària que, realment, està tenint molt d’èxit. Així mateix, es farà a Antella una xarrada-col•loqui, amb gent que el tractaren, amb el títol El Fuster que vam conéixer, i que desitgem que tinga una vessant sensiblement didàctica per als departaments de valencià dels IES. Per acabar, i com a simple comentari, Paco Muñoz està preparant un CD sobre Fuster, que aspirem a presentar-lo a la comarca.

M’han dit que actuarà la Muixeranga d’Algemesí. És veritat eixe rumor?

Efectivament, i és un gran orgull que ho facen al si d’una Trobada de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, perquè són un símbol viu de la comarca i hem de sumar eixe referent cultural a la dignificació del valencià, també simbòlicament. A més a més, estic segur que la gent que vinga a la Trobada espera, amb molta expectació, vore la Muixeranga als carrers d’Antella.

Alguna informació puntual que ens hagen saltat?

Moltes. La celebració d’un concert de La Gira per al mes de maig. Un segona edició del Concert de compositors valencians, que l’hem ajornat, per incompatibilitats de calendari, al mes de setembre. El Punt de Trobada que reunirà universitaris de la comarca, a final de juny, per posar-los en contacte amb les realitats educatives de la Ribera. Per acabar, contar-vos la participacions de diferents colles de ganxers de diversos llocs de l’Estat que faran, a l’assut d’Antella, una exhibició de com s’abaixaven, antigament, les maderades pel Xúquer. La resta d’informacions és millor consultar-les al llibret de la Trobada.

Ens dónes la teua impressió de la 27 Trobada, a quasi un mes vista de la seua celebració?

Com ja s’ha dit, la 27 Trobada serà espectacular, perquè ja el seu emplaçament és un regal per als ulls i per a l’ànima. Una Trobada no ha estat mai una Trobada més, perquè se sol fer un esforç extraordinari perquè deixe la seua empremta al poble amfitrió i per tal d’alimentar el compromís de la gent de la comarca amb l’ensenyament en valencià. Confiem que siga una Trobada que es recorde molt anys a Antella i que a la gent que ha participat en la seua organització li quede un bon gust de boca.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here