Millorem les Falles /Opinió: Compromís per Alzira

0
457

L’àmbit faller té un moviment econòmic molt dinàmic i divers (músics, indumentària, pirotècnics, bars i restaurants, floristeries, etc.). Tothom té l’ocasió i oportunitat de col·locar un parèntesi en la tant persistent, temuda i pesada crisi. I malgrat els mal moments i la indignació continuada, la festa tira endavant i la crisi es converteix en el combustible per a cremar diàriament en les despertades i mascletades.

Sempre hem reconegut la vessant integradora de la festa fallera, que no moltes vegades del món faller. Moltes persones immigrants i nouvingudes a les nostres terres han descobert l’acolliment mitjançant la comissió fallera o l’activitat lúdica i cultural que ofereixen els casals fallers durant tot l’any. Cal aleshores reconèixer la tasca d’algunes falles que traspuen i generen empatia amb els trets d’identitat del poble valencià. Programes culturals, llibrets de falla guardonats per la seua normalització, atenció i dedicació a la recuperació de vestits, de danses, dolçaines i tabals, organització amb molta cura d’activitats educatives pels seus xiquets i xiquetes, etc. són un signe cada vegada més de normalitat. Les falles són i han de ser alguna cosa més que festa.

I sense entendre molt bé si de veritat han hagut retalls a la festa (tot comptant la rebaixa en partida de subvenció institucional), les mascletades, despertades, casals i xurreries, passa carrers, atraccions de fira, venda ambulant han inundat els nostres carrers, places i avingudes. I a tot això les Falles aspiren a convertir-se en Patrimoni Immaterial de la Humanitat, tot un repte de futur.

Però per a tindre eixa condició, cal anar més enllà i tractar de millorar la festa. Des de Compromís per Alzira pensem que Alzira ha de tindre una bona imatge i ser atractiva per als visitants i també ha de compaginar la festa amb la convivència diària ja que tothom no és faller i són dies laborables per a molta gent. Hi ha aspectes a considerar que no es poden menysprear, perquè el més mínim detall importa.

Aspectes com la neteja de la via pública –abans, durant i després de la festa-; la instal·lació de sanitaris públics; la imatge que es dona en un acte per a tots els públics i amb xiquets i xiquetes participant com és la cavalcada multicolor; la seguretat (vies d’evacuació, en les mascletades, etc.); la instal·lació de carpes, atraccions, xurreries, caldria revisar-los.

Per aixó, considerem que cal obrir espais de debat i consens entre la Junta Local Fallera, Ajuntament, Associacions de Veïns, empresaris i hostalers, Policia Local, per a veure com millorar totes les vessants que incideixen en la millora de les falles d’Alzira.

Compromís per Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here