Ens ha deixat Marc Manchano /Vicent Climent (Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera)

0
398

Marc Manchano Cardona

Vicent Climent i Ferrando, en nom de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera

El valencià està de dol a la Ribera. Divendres setze, la mort segava de sobte la vida de Marc Manchano Cardona. Després d’acabar la setmana laboral a l’Institut de Montserrat, on exercia de professor de valencià i de director, Marc dedicava la vesprada a la terra. Era fàcil veure’l dissabtes a cavall del tractor cap al camp. Potser fóra una manera d’evadir-se del treball setmanal, prèvia al descans, o potser fóra una manera molt clara de professar el seu arrelament. Divendres passat, però, la terra es quedà amb Marc Manchano per a sempre i l’arrabatà a l’ensenyament, a la llengua, a la cultura  i al seu poble.

Marc havia mostrat, des de sempre, una vocació d’ensenyar als menuts. Al Marquesat durant molt de temps s’encarregà dels grups scouts deixant una empremta personal. Anys més tard, havia sigut professor de valencià a diversos instituts valencians i actualment era director de l’IES Alcalans de Montserrat, on ploren la seua mort des de divendres.

A Llombai, el seu poble, va ocupar durant un parell de legislatures el càrrec de regidor de Cultura i Educació, a més de primer tinent d’alcalde, i també va deixar una empremta inesborrable. L’escola pública, la banda i l’escola de música, la biblioteca municipal es van beneficiar de la seua gestió. La programació cultural al poble es va convertir en un objectiu més o menys estable, i el redreçament cultural i lingüístic fou una de les seues prioritats. I bé que ho va aconseguir, perquè va saber sumar. Va saber optimitzar recursos material i humans. Va fer i va deixar fer amb llibertat.

L’exemple més palés d’això que hem dit fou la 26ª Trobada de Centres d’ Ensenyament en Valencià de la Ribera que tingué lloc a Llombai l’any passat. Marc va tindre el tacte de comptar amb tots els sectors i totes les sensibilitats. Va saber eliminar reticències, aunar esforços i l’èxit fou palpable.

Ara, a punt de començar una nova edició de la Trobada, Marc ens ha deixat calladament, amb eixa serenitat que va mantenir en vida. I amb una sensació que se n’ha anat amb la faena feta, amb la llavor sembrada.

Descanse en pau.

NOTA DE LA COORDINADORA

La Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera vol agrair a Marc, per desgràcia de manera pòstuma, l’esforç i entusiasme que va posar en l’organització de la 26ena Trobada de Llombai. La seua faena, al llarg dels mesos de planificació de la Trobada, i a pesar de les dificultats i obstacles que vam trobar al camí, és impagable, un deute que ens sentim obligats a compensar, tot i de manera ínfima, desproporcionada, durant la propera 27ena Trobada, dedicant-li un pensament durant la benvinguda a les comunitats educatives i entitats socials i culturals. Se’ns ha anat un amic, però sobretot ha marxat un company. Descansa en pau, company.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here