La situació de les collites serà crítica per a l’agricultura valenciana si no plou en 15 dies

0
326

L’organització agrària AVA-Asaja ha advertit este divendres que si no plou en els pròxims 15 dies, la situació de les collites de la Comunitat Valenciana, entre d’altres autonomies, serà «crítica».

L’entitat agrària, en un comunicat, ha demandat ajudes directes per a compensar la pèrdua de renda dels pagesos i ramaders davant de la «crítica situació» ocasionada al camp per la sequera i les gelades, així com a mesures fiscals i una moratòria en el pagament de les quotes a la Seguretat Social des del quart trimestre de 2011 i tot l’exercici 2012.

L’organització agrària ha sol·licitat, a més, una nova línia de finançament i crèdits bonificats, així com la pròrroga de les línies de finançament per a la ramaderia i l’agricultura actualment en marxa.

L’agricultura de secà és un dels sectors més afectats per la falta de pluges, especialment els cultius herbacis d’Aragó, Andalusia, Extremadura i Castella-la Manxa, que suposen la meitat dels 5,4 milions d’hectàrees dedicades al cultiu de cereals de tardor hivern a Espanya.

Segons AVA, si no plou en els pròxims quinze dies, la totalitat de la collita d’estes comunitats autònomes es podrà donar per perduda i la situació serà crítica per a la resta de regions espanyoles, en particular per a Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Navarra i Madrid.

DOS MILIONS DE SOBRECOST DIARI EN ALIMENTACIÓ ANIMAL

També la ramaderia extensiva està patint les conseqüències de la sequera per la falta de pastures i de superfícies farratgeres, que està provocant un sobrecost de més de dos milions d’euros diaris en l’alimentació de les 12 milions de caps d’oví/caprí, 320.000 de porcí i 2,2 milions de boví extensiu que hi ha a la Península.

A això s’afegixen els problemes per a donar de beure al bestiar, ja que les fonts naturals i els bassals «s’estan esgotant», ha apuntat l’organització que presideix Pedro Barato.

Respecte a les superfícies de regadiu, els primers afectats són els pagesos d’Alt Aragó, on l’organisme de conca ha restringit un 80% les dotacions per a reg, fet que suposa deixar de sembrar més de 40.000 hectàrees de blat de moro, 9.000 hectàrees d’arròs i perdre el 50% de la producció d’alfals i de cereal de primavera.

A més, a les conseqüències de la sequera se sumen els danys ocasionats per les fortes gelades registrades a l’últim mes, especialment a la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia i Castella-la Manxa, on els pagesos han patit «pèrdues milionàries», sobretot en els cultius de cítrics, fruita extra primerenca, cultius tropicals, hortalisses, patata, ametller i oliverar.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here