La segona edició del Voluntariat pel Valencià d’Almussafes s’inicia amb onze parelles

0
535

El programa 2012 es coordina de nou des del Departament de Valencià de l’Escola d’Adults

Albert Girona, alcalde d'Almussafes

El Centre Municipal de Formació de Persones Adultes d’Almussafes acollirà, demà dijous dia 1, l’acte de presentació de les onze parelles amb què la localitat riberenca inaugura enguany la segona edició del programa de participació lingüística Voluntariat pel Valencià, impulsat per Escola Valenciana- Federació d’associacions per la Llengua, en col·laboració amb la Regidoria d’Educació del consistori municipal.

L’Ajuntament d’Almussafes s’ha sumat, per segon any consecutiu, a esta iniciativa de promoció del valencià que, amb el lema “Parla’m en valencià”, posa en contacte a persones que volen aprendre valencià amb gent disposada a dedicar el seu temps a ensenyar-ho.

El propi alcalde, Albert Girona, junt amb la regidora d’Educació, Elia Alepuz, i la professora de Valencià del Centre Municipal de Formació de Persones Adultes, Marta Malet, presentaran, a partir de les 18.30 h. a les 11 parelles lingüístiques creades enguany.

El grup d’aprenents ho conformen castellà parlants i estrangers, que amb l’ajuda dels 11 voluntaris desenrotllaran la desena de sessions que doten de contingut el programa de participació lingüística, a què el president de la corporació definix com “un excel·lent vehicle d’integració i normalització de la nostra llengua”. Les parelles assistents a l’acte rebran el material de treball per a començar a desenrotllar el programa, buscant per a això contextos reals i quotidians.

Almussafes es va convertir el passat any en l’onzena població de la Ribera a posar en funcionament l’esmentat programa, dotat d’una gran flexibilitat i autonomia i que té com a punt de referència el centre permanent d’adults. De fet, en la seua primera convocatòria, es van formar 16 parelles que van treballar la iniciativa amb èxit. La regidora d’Educació ressalta el compromís que sempre ha mantingut l’Ajuntament d’Almussafes amb la llengua valenciana, ja que a més d’acollir dos Trobades en Valencià, impulsa altres iniciatives que perseguixen l’augment progressiu del seu ús entre la població.

Els més menuts de la casa repoblen un espai del parc Central d’Almussafes

  • L’Ajuntament va repartir més de 400 arbres durant la jornada commemorativa del Dia Mundial de l’Arbre.
  • Els voluntaris ambientals van col·laborar activament en la iniciativa municipal.

Dissabte passat dia 25, entre les 11 i les 13 hores del matí, el parc Central es va convertir en el punt de trobada de nombroses famílies que van optar per col·laborar en la cita mitjà ambiental 2012, plantant ells mateixos diferents varietats d’arbustos en una de les zones del parc Central, que durant anys tan sols mantenia pins. Els més menuts de la casa, acompanyats pels seus pares i mares, van disfrutar al màxim d’esta activitat, programada pel consistori d’Almussafes, a través de la seua Regidoria de Medi Ambient. Com a activitat complementària a l’agenda prevista en la celebració del Dia de l’Arbre 2012, l’ajuntament va repartir 400 arbres de diferents espècies entre els veïns.

Plantant arbres

Durant la jornada matinal de dissabte passat dia 25, el parc Central, també cridat de l’Ajuntament, es va convertir en la seu de la commemoració del Dia de l’Arbre, cita mitjà ambiental que celebra cada mes de gener l’Ajuntament d’Almussafes, a través de la seua Regidoria de Medi Ambient,  i que en esta nova edició va optar per retardar a febrer per qüestions d’agenda.

De nou, les famílies de la localitat eren les destinatàries de l’acte, en el que els Voluntaris Mediambientals de la localitat van brindar la seua col·laboració, ajudant als pares i als seus xicotets en la plantació dels dos centenars d’arbustos que ja lluïxen els seus colors en una de les àrees de la zona verda.

“Els veïns han respost molt positivament a l’oferta que els llançàrem des del consistori d’Almussafes de participar activament en la sembra d’espècies arbòries de l’espai emplaçat als voltants del joc infantil del parc”, explica la regidora de Medi Ambient, Mª Carmen Sants Joans. Uns dies abans, precisament eixe espai s’havia buidat després de l’execució del projecte de tala dels pins de més de mig segle d’existència, com a conseqüència del fort índex de perillositat que comportaven per als veïns i edificis limítrofs.

Així mateix, per a esta primera cita de l’any amb la naturalesa, la Regidoria de Medi Ambient havia preparat un total de 400 arbres, entre els que es trobaven espècies mediterrànies com a pins blancs, carrasques, Fleixos valencians o de flor i alborcers, que es van regalar durant el matí entre els veïns i veïnes de la població. El propi alcalde, Albert Girona, junt amb la regidora de Medi Ambient i la resta d’edils de l’equip de govern van repartir la totalitat dels exemplars, acompanyats d’un fullet explicatiu dels seus principals característiques.

Repartiment dels plantons

“A més de la replantació concreta en el parc dels 200 arbustos, també preteníem col·laborar amb el medi ambient regalant arbres que els nostres ciutadans poden plantar-se en les seues pròpies cases o residències d’estiu”, afig Sants Joans.

El consistori d’Almussafes va invitar tots els veïns a participar en la jornada mediambiental, plenament consolidada en el calendari de programació anual, i a cuidar i respectar el medi ambient, acudint al lloc de la celebració i participant en la sembra prevista.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here