La Policia deté el director general de Cooperació del Consell acusat de frau de subvencions i malversació

0
370

La Policia Nacional ha detingut este matí el director general d’Integració i Cooperació de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, Josep María Felip, acusat dels delictes de frau de subvencions, falsedat documental i malversació de fons públics, segons han confirmat a Europa Press fonts policials.

El ministeri públic va obrir una investigació per este assumpte en octubre del 2010, i tenia el termini d’un any per a decidir si ho arxivava, si ho remetia al jutjat, o si ho prorrogava. Davant de l’abundant documentació i la seua complexitat, el fiscal va decidir demanar una pròrroga durant sis mesos més per a seguir amb la investigació.

En octubre del 2010, Fiscalia va obrir diligències d’investigació després de rebre una denúncia de la diputada del PSPV Clara Tirado en relació amb subvencions atorgades el 2008 per la Conselleria de Solidaritat a la Fundació Cultural i d’Estudis Socials (Cyes) per al desenvolupament de dos projectes de cooperació a Nicaragua.

En concret, Tirado va denunciar la subvenció d’aproximadament dos milions d’euros concedida pel Govern valencià per a proveir i tractar aigua per a consum humà i produir aliments a Nicaragua i que –segons mantenia– va acabar destinant-se a la compra de béns immobles a la ciutat de València.

En resposta a esta denúncia, el aleshores conseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, va remetre a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana –així com dels grups parlamentaris– els expedients corresponents a les subvencions a la Fundació Cyes per a estos dos projectes de cooperació. El fiscal superior de la Comunitat, Ricard Cabedo, després d’estudiar la documentació aportada, va decidir remetre-la a la Fiscalia de València en estimar que no havia indicis de delicte d’aforats.

Paral·lelament a esta investigació, i transcorreguts uns dies, Fiscalia va obrir una altra causa després d’una documentació aportada per la diputada de Compromís Mireia Mollà, en què s’afermava que la Conselleria de Blasco també va afavorir a la Fundació Entre Pobles –ara Hemisferi–. Segons va indicar en aquell moment Mollà, els diners de les subvencions que rebia esta entitat, en comptes de destinar-los als seus objectius, es van destinar a empreses que va crear la fundació.

Sobre la denúncia en relació amb la Fundació Cyes, Blasco ha mantingut des del primer moment que la Generalitat no ha donat un només euro per a l’adquisició de cap immoble d’esta organització, i va emmarcar aquestes acusacions en una estratègia «degenerada» del PSPV, que, segons la seva opinió, havia facilitat un «expedient trucat, obviant documents essencials».

Respecte a la Fundació Hemisferi, l’exconseller ha assenyalat que la relació del seu exdepartament amb l’entitat era «perfecta, absolutament reglamentada i dins de la llei» i, tot i que esta relació està en mans de la Justícia, ha afegit que «ningú ha pogut assenyalar que hi hagi hagut una sola irregularitat».

Europa Press

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here