Almussafes prima la reeducació viària enfront de l’abonament de les denúncies

0
275

  • Mig centenar d’infractors van assistir ahir al primer programa de cursos d’educació viària

  • L’ordenança municipal també contempla els treballs en benefici de la comunitat com a canvi al mer import pecuniari

Curs de reeducació viaria a Almussafes

L’Ajuntament d’Almussafes va aprovar, el passat any, una nova ordenança municipal de tràfic, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, en la que s’establia la possibilitat que els infractors denunciats pogueren canviar les sancions imposades per treballs en benefici de la comunitat o cursos de reeducació viària. Una vegada més, el consistori es presenta com a pioner en una iniciativa que s’allunya de l’afany recaptatori i que aposta per altres vies de compliment de la legalitat. Ahir dijous dia 16, el municipi va acollir el primer programa de cursos, en el que van participar mig centenar d’infractors d’Almussafes i d’altres localitats, ja que la norma municipal no discrimina per raó de localitat d’origen. Així mateix, una desena d’infractors ha sol·licitat la realització de labors en la comunitat, que s’estan desenrotllant des de la passada setmana.

L’ordenança municipal arreplega l’esperit de l’última modificació de la Llei de Tràfic, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària,  realitzada Mitjançant Una Llei 18/2009 de 23 de novembre, que en la seua Disposició Addicional Tercera obliga a l’Estat a destinar íntegrament els diners recaptats per la DGT a programes de sensibilització i educació viària, prevenció d’accidents i ajuda a les víctimes, perdent el seu caràcter recaptador.

Igualment el consistori d’Almussafes, a través de la seua nova normativa de tràfic s’obliga a destinar la recaptació obtinguda per les multes a campanyes d’educació viària, com la que realitza la Policia Local des de fa quatre anys per a tots els escolars de centres educatius del municipi, amb edats compreses entre els 4 i els 16 anys.

La passada setmana, després d’haver acumulat un nombre suficient d’infractors que voluntàriament s’havien acollit a les dos modalitats alternatives de retribució de la sanció, es va inaugurar el programa amb resultats que el regidor de Seguretat Ciutadana, Carles Grancha, qualifica de “molt satisfactoris”.

En este sentit, la desena de denunciats que han decidit realitzar treballs en benefici de la comunitat passa unes hores, (canviades a raó de 50 euros per cada 1 ½ hores treballades en dies laborables o 50 euros de sanció per cada hora en dia festiu, dissabte o diumenge) realitzant treballs en edificis municipals o bé agranant els solars municipals que es van habilitar per a l’estacionament de vehicles.

Per la seua banda, el mig centenar d’infractors que, de forma voluntària i després de petició expressa a l’ajuntament, han triat l’opció d’assistir als cursos de reeducació viària van participar durant la jornada d’ahir dijous en la primera edició del programa, que regula l’assistència a una sessió de tres hores per cada sanció lleu, dos sessions de tres hores per cada sanció greu i cinc sessions de tres hores per cada sanció molt greu. La sala de conferències del Centre Municipal de Persones Adultes va acollir, en horari matinal i vespertí, al primer grup de participants, els que han valorat molt positivament esta experiència pionera de l’Ajuntament d’Almussafes, que els eximix d’abonar la quantia de la multa en metàl·lic, a més de sensibilitzar-los al volant.

“L’objectiu dels cursos radica a conscienciar els infractors sobre la importància que les bones actuacions vials tenen per a la prevenció d’accidents de tràfic i les greus conseqüències que es deriven de xicotetes infraccions al volant quant a l’increment dels mateixos i, secundàriament, com a afecta tot això en la qualitat de vida dels veïns”, destaca Grancha. Infraccions, com l’estacionament del turisme sobre una vorera, poden ocasionar conseqüències tan greus com l’atropell d’un xiquet o d’un ancià, “a més de i no per això menys important, la minva de la qualitat de vida d’una part sensible de la població, ja que majors i discapacitats veuen com el seu espai públic de trànsit es veu ocupat de forma insolidària pels conductors de vehicles”, afirma l’inspector cap de la Policia Local, David Lerma.

Fonts municipals consideren que amb la creació i entrada en vigor de la inscripció de sancions greus o molt greus en el registre d’infractors de la DGT, un fet que impedirà la renovació de permisos i llicències i tràmits amb els vehicles a què tinguen sancions de trànsit per abonar, els infractors s’acolliran a estes mesures de retribució.

Destacar, així mateix, que tant els treballs com els cursos estan a l’abast de tots els infractors, siguen o no veïns d’Almussafes (un 40% dels que participen en estos primers cursos de reeducació viària convocats per l’ajuntament provenen d’altres localitats, encara que han sigut objecte de la corresponent sanció en la localitat). No obstant això, els cursos de formació vial estan limitats per als reincidents, ja que en el moment en què s’acumulen tres sancions en un mateix any, l’única opció que permet l’ordenança radica en la realització de treballs en benefici de la comunitat.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here