Sueca i la Càtedra Joan Fuster celebren el 50 aniversari de «Nosaltres, els valencians»

0
480

Joan Fuster, en una foto d'arxiu

La Casa Joan Fuster, dependent de l’Ajuntament de Sueca, aportarà tota la documentació referent a l’escriptor que es mostrarà al públic en una exposició en La Nau fins al pròxim 18 de març

La Universitat de València, a través de la Càtedra Joan Fuster, ha organitzat una sèrie d’actes per a commemorar el 50 aniversari de la publicació de Nosaltres, els valencians de l’escriptor suecà, Joan Fuster. A més, en este 2012, es complixen també 90 anys del seu naixement i 20 de la seua desaparició. Per estes raons, des de la Càtedra Joan Fuster, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca, a través de la Casa Fuster, s’ha posat en marxa un ampli programa d’actes que començaran el pròxim 16 de febrer amb una taula redona que portarà per títol 50 anys de Nosaltres, els valencians (1962-2012), organitzada pel Fórum de Debats de la Universitat de València i la Càtedra Joan Fuster. En ella, participaran Joaquim Molas (catedràtic de Literatura de la Universitat de Barcelona), Francesc de Paula Burguera (periodista i escriptor), Vicent Pitarch (lingüista i membre de l’IEC), Antoni Furió (catedràtic d’Història de la Universitat de València) i, com a moderador, Ferran Carbó (coordinador de la Càtedra Joan Fuster). La taula redona es desenvoluparà en l’Aula Magna de La Nau, a partir de les 18 hores. Dos hores més tard, tindrà lloc la inauguració de l’exposició Joan Fuster, Nosaltres, el valencians. 1962-2012, organitzada pel Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València i la Càtedra Joan Fuster. L’Ajuntament de Sueca, a través de la Casa Fuster, ha aportat tota la documentació que es podrà contemplar en esta mostra, en la sala Thesaurus del Centre Cultural La Nau, fins al 18 de març.

El 29 de febrer, a les 19.30 hores, en la Capella de La Nau, s’oferirà el concert Música a l’entorn de Joan Fuster, organitzat per l’Aula de Música de la Universitat de València i la Càtedra Joan Fuster, a càrrec de María de los Llanos, soprano, i Adrià Gràcia, piano. L’1 de març tindrà lloc, en el Paranimf de la Universitat, l’entrega dels XI Premis de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. Al mateix temps, s’oferirà una conferència de Jaume Cabré amb el títol La creació del món..

La IX Jornada Joan Fuster: “Sobre Nosaltres, els valencians”, se celebrarà en Sueca el 15 de novembre. Organitzada per la Càtedra Joan Fuster i l’Ajuntament de València, intervindran en ella: Agustí Colomines (Universitat de Barcelona): “Nosaltres, els valencians: Fuster historiogràfic”; Mª José Badenas (Arxiu General de l’Administració): La censura literària en Nosaltres, els valencians”; Francesc Pérez Moragón (Universitat de València): “El temps de Nosaltres, els valencians”; Manuel Alcaraz (Universitat d’Alacant): “De Nosaltres, els valencians a la política valenciana actual”; Ferran Archilés (Universitat de València): “Des de l’altre descrèdit de la realitat: el discurs històric de Joan Fuster a Nosaltres, els valencians”. El mateix dia 15 de novembre, Sueca acollirà en la sala Els Porxets l’exposició Joan Fuster, Nosaltres, el valencians. 1962-2012, la mateixa mostra que s’inaugurarà el pròxim dia 16 de febrer en el Centre Cultural La Nau.

Paral·lelament als actes organitzats en la Universitat, l’Ajuntament de Sueca, a través de la Regidoria de Cultura, continua amb la seua programació de Tertúlies de Ca Fuster, “espai de debat sobre l’intel·lectual de Sueca, que va nàixer fa una dècada, amb el qual es pretén investigar i aprofundir en la seua obra i la seua persona, al mateix temps  que presentar altres obres i publicacions referents a Fuster, i conéixer les opinions de rellevants personatges de la nostra cultura; un espai on intercanviar idees”, en paraules del regidor de Cultura, Josep Navarro. Per la seua banda, l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo, ha afirmat que “des de l’Ajuntament, hem mostrat tota la nostra col·laboració en els actes organitzats per a recordar a un dels escriptors més reconeguts i influents dins i fora de les nostres fronteres”.

Finalment, per al 18 de febrer, està prevista la realització del VIII Encontre  d’Escriptors de la Ribera en Sueca. El col·lectiu ha triat enguany el nostre municipi per a realitzar este esdeveniment anual que els portarà a visitar l’asil d’ancians, l’edifici de l’Ateneu, l’Ajuntament, la Biblioteca Suecana i la Casa Fuster.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here