EU de la Ribera proposa front al «catastrazo» de Rajoy millor finançament de l’Estat als ajuntaments

0
399

Una roda de premsa d'EU la Ribera amb els sindicats

El Consell Polític Comarcal d’EU de la Ribera Alta ha lamentat la imposició de l’augment de l’IBI, de la contribució, per part del govern central i que afectarà a una gran majoria de la població de la comarca. EU considera que s’hauria d’haver negociat aquest augment amb la Federació de Municipis i Províncies, en primer lloc. I, sobretot, que s’hagueren dut a terme altres mesures per a millorar la situació financera de molts ajuntaments, com ara: un millor finançament per part de l’Estat als municipis; que es compense per altres administracions els serveis que presten els ajuntaments i no els corresponen; i, no menys important, que la Generalitat abone els seus deutes i cumplisca amb el seu compromís de dotar econòmicament el Fons de Cooperació Municipal.

El darrer 31 de desembre es publicà el Reial Decret Llei 20/2011, de 30 de desembre de 2011 de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària i financera per a la correcció del dèficit públic. Una de les principals mesures en matèria tributària adoptades ha estat l’augment de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles). Però també s’invaliden les mesures preses per molts ajuntaments per al 2012 (com ara la congelació de l’IBI o rebaixa dels coeficients aplicats per cada municipi), en quedar en vigor solament els gravàmens establerts en el 2011. De tota manera, sembla que no hi ha una interpretació del tot clara a partir del Reial Decret Llei.

Aquest decret estableix tres trams d’augment en funció de la última revisió cadastral:

–          Els que actualitzaren el cadastre abans del 2002 se’ls aplicarà un augment d’un 10% (com ara Algemesí o Alberic).

–          Aquells que l’actualitzaren entre el 2002 i el 2004 serà del 6% (Alzira, Benifaió, la Pobla Llarga o Guadassuar).

–          I els que feren l’actualització entre el 2008 i 2011 serà d’un 4% (Carcaixent o Castelló de la Ribera).

–          En aquells municipis on s’actualitzà entre el 2005 i el 2007 estaran exempts (que són només tres casos en la Ribera Alta). Es tracta del període del boom immobiliari.

Entre els municipis afectats per aquesta nova regulació fiscal del Govern estan els principals nuclis de la comarca: la ciutat d’Algemesí o Alzira. En el primer cas, la pujada serà el màxim (un 10% en la meitat més alta dels valors catastrals), un 5% de mitjana; i queda en l’aire la revisió cadastral.

Per un altre costat, l’Ajuntament d’Alzira deurà aplicar la revisió cadastral, d’un 10% en global, invalidant l’acord aprovat en el ple, i el 6% d’augment en la meitat més alta dels valors cadastrals; és a dir una mitjana total d’un 8-10% més respecte al 2011. Aproximadament, representarà més d’un milió més per a les arques municipals.

Per a Asensi Garcia, coordinador comarcal d’EU a la Ribera Alta i regidor d’Algemesí: “aquest augment respon a què el govern central ja portava 7 o 8 anys (en època de bonança també) sense fer l’augment del IPC de l’IBI com es feia normalment. Açò ha provocat que s’haja de fer tot de colp perquè no s’ha actualitzat en el seu moment. Però no és menys cert que el PP s’ha passat tota la campanya electoral dient que no anava a augmentar els impostos i, evidentment, és el primer que ha fet, incomplint la seua promesa. Justament en un moment d’especial gravetat per a moltes famílies, de fet, la morositat ha anat en augment, en no poder pagar-se els rebuts.” De la mateixa manera, lamentem que no s’haja negociat amb la Federació de Municipis i Províncies aquesta pujada, amb la qual cosa s’invaliden molts acords ja presos pels plenaris dels ajuntaments. Els representants d’EU traslladaran uns altres tipus de mesures des d’aquests organismes que creiem necessàries.

Segons Garcia: “el Reial Decret, en realitat, és només un parxe. Aquesta mesura reportarà uns ingressos extraordinaris a molts ajuntaments en ser els impostos directes la principal font de recursos (el que compensa la caiguda dels tributs en les llicències d’obres i urbanístiques). Però, per a EU no resol el problema fonamental que pateixen les administracions locals. Per això s’hauria de modificar la llei de finançament local, per cert, pactada pel PP i pel PSOE, per a què els municipis tinguen un major pes en els ingressos de l’Estat.”

Per un altre costat, les distintes administracions deurien reconéixer i compensar molts dels serveis que duen a terme els municipis, que no són de la seua competència. En el seu conjunt suposen un 30% del total de les despeses (sobretot, de serveis socials i públics). En aquest sentit, des d’EU demanem que la Generalitat també abone els seus deutes pendents a molts ajuntaments (en el cas d’Alzira, quasi 6 milions d’euros), cosa que està comprometent molts deutes municipals.

Per últim, EU exigeix al govern del sr. Alberto Fabra que d’una vegada es dote de contingut econòmic el Fons de Cooperació Municipal. Un fons que permetria als municipis realitzar inversions i generar ocupació. Cal recordar que va estar aprovat en la reforma de l’actual estatut per PSOE i PP.

Comunicat d’EU-La Ribera

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here