Almussafes talarà els últims 31 pins que queden en el parc Central pel seu risc de caiguda

0
326

  • L’altura mitjana de 27 metres dels citats exemplars crega una gran perillositat en la zona, on s’emplaça el joc infantil
  • El consistori municipal reposarà les espècies talades amb pins de diferents varietats i altres espècies autòctones de full perenne

Pins que es tallaran del Parc Central

Dilluns que ve dia 13, el consistori d’Almussafes iniciarà els treballs de talat d’un total de 31 pins halepensis, els últims que restaven dels 64 amb els que comptava el parc Central fins fa dos anys. El control de la completa seguretat dels vianants, dels edificis perifèrics i dels vehicles que habitualment transiten per la zona és la causa principal per a la realització d’esta segona i última fase de la tala massiva, avalada per un informe de l’enginyer tècnic agrícola. De fet, la primera actuació es va executar al Gener del 2010 i va servir per a remodelar una de les àrees del jardí. Tan sols un mes abans, els vents huracanats havien propiciat la caiguda de mitja dotzena de pins i, encara que no es van lamentar danys físics, l’ajuntament va emprendre amb posterioritat les labors de tala de 33 pins i la posterior replantació de l’àrea amb espècies més adequades.

Però el perill que suposen les fortes ratxes de vent huracanat que se succeïxen ben sovint ha obligat sovint a l’ajuntament a aplicar el corresponent pla d’emergència, que suposa l’acordonament de la zona de pins restant per a protegir la seguretat dels veïns.

El parc Central d’Almussafes – El més antic i emblemàtic del municipi – serà objecte, a partir de dilluns que ve d’una nova remodelació parcial, ja que s’emprendrà la tala dels últims 31pins halepensis – coneguts popularment com a pins carrascos – la plantació de la qual es va realitzar pels propis veïns coincidint amb la construcció de l’esmentada zona verda fa més de mig segle, com a conseqüència del seu risc de caiguda.

La causa per a l’execució del projecte municipal d’esta segona fase de talat, pressupostada en més de 10.000 euros, es deriva de l’alarmant situació de risc i inseguretat que estes espècies han generat durant els últims anys entre els veïns, vehicles i vivendes de la zona, i més concretament de les nombroses incidències materials detectades al Gener de 1010 com a conseqüència dels temporals de vent que van assotar la localitat i que van desembocar en la caiguda de sis pins

Un informe alerta del risc de caiguda dels pins

Eixe fet va derivar en la realització d’un estudi sobre l’estat de seguretat de tots els pins del parc, per part de l’enginyer tècnic agrícola municipal, Javier Perpiñá. En l’esmentat document oficial, el tècnic deixava constància de l’alt risc de caiguda de la pràctica totalitat del mateix ant un colp de vent com el patit i dels greus danys personals i materials que podria ocasionar el seu despreniment. Per això, Perpiñá proposava i aconsellava  “la tala dels pins perifèrics del parc i la replantació de pins o altres espècies d’arbratge, guardant les distàncies de plantació i sobre les vies públiques adequades”.

Així mateix, en l’informe es detallaven les principals causes que van propiciar que després de 50 anys de vida dels pins, s’haguera generat una situació de risc tan alarmant per a vianants  i vehicles. En concret, la plantació en el passat d’eixa espècie de pins halepensis es va realitzar amb un complet desconeixement de les distàncies necessàries que han d’existir entre els arbres per a un correcte creixement dels mateixos, ja que la majoria d’ells no complixen els deu metres de separació, el mínim establit per la llei. A més i com a conseqüència de la inexistència d’ordenances reguladores, tampoc es van respectar al seu dia les distàncies dels pins amb els carrers i edificacions existents en les mateixes, per la qual cosa el sistema radicular d’un gran nombre d’elements arboris, plantats a menys d’un metre del tanca del parc, ha provocat danys en el mur, alçament de voreres i calçades, així com un gran risc per als edificis de la zona, sitaudos a 10 metres del tronc dels pins i a escassos 3 metres de les copes dels mateixos.

Les “excessives podes de refaldat” realitzades en els pins durant anys”, les quals han provocat una major altura de la base a la copa, amb el consegüent moviment pendular de l’arbre, així com el denominat “efecte dòmino”, situació generada davant d’un fenomen tempestuós de baixa intensitat que produïx la caiguda inesperada d’arbres situats a continuació dels abatuts anteriorment, són altres de les causes enumerades en el document oficial per a avalar la proposta dels treballs de tala dels pins del parc Central.

Davant de la realitat plantejada, l’ajuntament va decidir emprendre la primera de les actuacions de tala, un projecte que ara es completa amb els restants 31 pins que voregen el sector dels jocs infantils, i que ja aconseguixen una alçària que se situa entre els 25 i els 30 metres.

Els voluntaris procediran a la replantació

Després de la finalització dels treballs, prevista per al dissabte dia 18, els voluntaris mediambientals de la localitat emprendran a partir del dia 20 la reposició de les espècies desaparegudes amb una plantació, previ estudi de les corresponents distàncies de seguretat, d’una garrofera, tres arbres orquídies, dos pins pinyoners i altres dos moreres i tres pereres de flor, entre altres arbres de full perenne.

La replantació es completarà el dissabte dia 25, coincidint amb la commemoració del Dia de l’Arbre, ja que els veïns podran col·laborar activament en la sembra d’arbratge als voltants de la zona objecte d’actuació.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here