Més Algemesí protesta per la «censura» que el PP exerceix sobre els mitjans de comunicació municipals

0
359

Josep Bemúdez

Ahir dijous se celebrà la primera reunió del Consell Municipals de Mitjans d’Audiovisuals, reunió que considerem una fita important per a Algemesí. MÉS ALGEMESÍ vol reivindicar la importància i la transcendència que té per a Algemesí el comptar amb dos mitjans de comunicació locals (el Butlletí escrit i la TV local) amb desenes d’anys d’experiència i que tenen al seu front a professionals de contrastada  solvència que conten amb el nostre suport incondicional.

Esperem doncs que aquesta reunió siga el final d’una etapa nefasta en aquests mitjans en la qual el control i la censura política ha estat per damunt dels criteris professionals que deurien imperar en tots els àmbits de la política comunicativa. MÉS ALGEMESÍ considera que, a diferència de la llibertat i qualitat que impera en els programes televisius dedicat als esports, la cuina… o en les seccions del Butlletí dedicades a associacions i/o personatges locals, en l’àmbit dels informatius els governs populars municipals han privat a la ciutadania d’informacions i notícies rellevants d’Algemesí. A més a més, han impedit l’aparició als espais informatius del butlletí escrit i de la televisió local de qualsevol tipus d’opinió i valoració discrepant amb les polítiques que practica l’equip de govern. L’única finestra oberta a la pluralitat és la retransmissió que es fa dels plenaris i la columna dels partits al Butlletí.

Aquestes valoracions que fem es basen en fets concrets. Acusem a l’equip de govern de practicar una censura i control ferri sobre les notícies que transmiteixen els mitjans de comunicació, censura digna d’altres temps de la història de l’Estat. L’aprovació de les obres del pàrquing, l’inici de les mateixes, les visites de vicepresidents, conselleres… han estat objecte de notícies i portades del butlletí municipal i han ocupat minuts i minuts d’imatges a la TV. Si això era noticia, no ho ha estat menys que no s’ha venut cap plaça.

Aquesta notícia ha ocupat llocs destacats en les seccions comarcals dels diaris independents com LEVANTE-EMV, LAS PROVINCIAS o de les ràdios de la comarca com ALZIRA RÀDIO o ONDA ZERO, ha eixit en diaris digitals comarcals com RIBERAEXPRESS, o en la televisió comarcal RIBERA TV. Per contra, fins el dia d’ahir el noticiari de la televisió local no s’havia fet ressò de que no s’havia venut cap plaça. No ha aparegut ni una sola referència. Ocultar les notícies –i aquesta indubtablement ho és- perquè no interessen al poder polític que controla el mitjà de comunicació sols té un nom: CENSURA. I això és el que s’ha fet amb la notícia de la no venda de les places.

Durant aquests últims anys l’equip de govern ha practica la censura i no ha deixat fer als professionals la seua funció. A més de l’entrevista que feren al cap de llista de MÉS ALGEMESÍ el dia les eleccions municipals, al portaveu de MÉS ALGEMESÍ sols se li ha fet una curta entrevista de dos minuts per valorar els resultats de les eleccions estatals. El mateix ha passat amb la resta de representants de l’oposició. Per contra les notícies de la TV local i les pàgines del butlletí estan plenes de declaracions de l’Alcalde o del responsable de torn sobre qualsevol tema aprofitant qualsevol acte –presentacions de llibres, actes culturals, actes oficials…- Mentre que l’Alcalde ha pogut explicar els pressupostos la resta no hem pogut fer arribar als ciutadans d’Algemesí les nostres valoracions. El mateix passa sobre la pujada d’impostos, sobre les obres del Mercat o del centre polivalent. La nostra única participació es limita a la columna dels “partits opinen”.

Resulta paradoxal que aquesta setmana el portaveu de MÉS ALGEMESÍ haja pogut explicar a tota la comarca la seua valoració sobre el pàrquing del Mercat a RIBERA TV o que moltes vegades les seues paraules siguen recollides per ALZIRA RÀDIO, o per les edicions comarcals dels periòdics i que no ho haja pogut donar aquestes explicacions a tots els algemesinecs a través d’un mitjà que ells mateixos paguen. El Partit Popular censura la presència de MÉS ALGEMESÍ i de la resta d’oposició en les notícies locals.

Malgrat això, tampoc volem reclamar per a MÉS ALGEMESÍ més minuts o més espai, ni cap tipus de quota. Nosaltres sabem eixir en la premsa sense necessitat de quotes o minutatge. El que reclamen simplement és que els polítics d’Algemesí deixen fer als professionals, que siguen ells qui establisquen, sense cap tipus de coacció directa o indirecta què és notícia, i que siga possible que apareguen als mitjans municipals altres veus discrepants amb les accions de govern, veus que no necessàriament han de ser de partits polítics; poden ser d’associacions, particulars, sindicats… La qualitat dels programes de la televisió local en allò que no són informatius està fora de tot dubte i és enveja de la comarcal, la qual cosa en fa confiar plenament en el criteri dels tècnics. Però el control polític a que sotmeten a aquests professionals en l’àmbit informatiu és propi d’una règimen dictatorial. Certament aquesta no és una política privativa del partit popular local, donat que tots coneixem la nul•la pluralitat de Canal Nou, però nosaltres estem ací per reclamar uns mitjans de comunicació municipals, lliures, plurals i independents de tota pressió política, cosa que fins ara no s’ha donat. Pensem que el regidor de comunicació que fins ara ha tingut el Partit Popular no ha tingut interés en que açò siga així i de fet, durant aquests quatre anys no ha introduït reformes que vagen en aquesta línia. No obstant això valorem com a positiu el fet que s’haja creat aquest Consell Municipal en el qual dipositem les nostres esperances de canvi.

A més a més, el fet que d’ara endavant l’emissió de la televisió local siga a través d’un canal de TDT d’àmbit comarcal i compartit per ara amb Sueca, deixarà més en evidència, per contrast, la política de control polític sobre els mitjans de comunicació. Per tot això reclamen ja un canvi radical en la política informativa de la TV local i del butlletí escrit, canvi que ha de passar, necessàriament, per informar ja del fracàs de la venda de les places del pàrquing.

Els ciutadans paguen aquests mitjans per estar informats, no per estar manipulats i desinformats.

Comunicat de Més Algemesí

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here