EU diu que la polèmica del macroabocador obliga a revisar la política de residus i pla zonal del Consorci

0
268

EU de la Ribera Alta considera que tota la polèmica i la mala gestió del macroabocador de Guadassuar evidencia que les polítiques de residus i el Pla Zonal X, que engloba la comarca, resulten erronis i que cal la seua revisió. EU demana que es retire el projecte aprovat pel Consorci i es posen en marxa mesures que conduïsquen a la reducció en la producció de residus urbans.

Des d’EU ens oposem al Pla Zonal, i en les Corts Valencianes hem presentat al•legacions al Pla Integral de Residus de la Generalitat Valenciana, i una Proposició No de Llei per a que siga desestimat el projecte de macroabocador en el terme municipal de Guadassuar i la planta de tractament de residus en les actuals característiques i emplaçament.

El Consell Polític Comarcal d’EU a la Ribera Alta, reunit ahir dijous a Alzira, demana de nou al Consorci de Residus Ribera-Valldigna que retire el projecte d’ampliació de la planta de tractament de residus i de la construcció del macroabocador a Guadassuar, que serà aprovat amb tota probabilitat hui. Un projecte que, a més a més, no deixa del tot clara la proposta de la seua ubicació concreta després de l’exigència de l’equip de govern d’Alzira.

EU considera que tota la polèmica i rebuig que ha generat en moltes poblacions de la Ribera Alta (tant dels governs de l’Alcúdia, Massalavés o Benimodo, com les “condici-ons” posades per Alzira) demostren que no és un projecte que haja nascut del consens o la cooperació entre pobles, i ni molt menys amb la participació ciutadana. Cosa que resulta ineludible per a tot pla de residus.

Per als col•lectius d’EU a la Ribera Alta, les xifres que es barallen en el nou projecte no se sostenen en la realitat. Es diu que només s’ompliria en els 20 anys de vida del ma-croabocador el 30% de la seua capacitat total (2,1 milions de m3), perquè s’afirma que sols aniran a parar un 40% dels residus urbans que es tractaran en la nova planta de valorització de la comarca. Això de per si faria inexplicable les dimensions del projecte de l’empresa privada, llevat que s’arreplegue fem provinent d’altres zones deficitàries en abocadors. I en cap comarca del País Valencià s’acompleix això (a la Ribera els re-butjos hui per hui són de quasi el 70%).

Però més enllà d’això, per a EU es posa de manifest l’errònia política de residus de la Generalitat Valenciana, que a partir del Pla Integral de Residus regula el Pla Zonal que afecta a la Ribera, així com algunes de les insuficients actuacions del Consorci de Resi-dus Ribera-Valldigna, que porta a terme l’aplicació del Pla Zonal. Aquest pla no con-templa la possibilitat de microabocadors, amb un menor impacte i menys riscos que un abocador amb les enormes dimensions proposades (120.000 m2), però segurament no tant rendibles.

I és que les polítiques portades a terme estan enfocades principalment a la gestió dels residus, en els últims anys cedida a empreses privades, però no cap a la reducció de residus. Per a Ivan Martínez, regidor d’EU en l’Ajuntament d’Alzira i membre del Con-sell Polític Comarcal d’EU a la Ribera Alta: “el gran aspecte pendent són les polítiques de reducció de residus. Hem de caminar cap a la reducció en origen, amb la recollida selectiva, com ara porta a porta. Això faria separar millor els residus orgànics, els faria de més qualitat i aptes com a fem agrícola. Hui per hui, això no passa i quasi tot va a parar a abocadors.”

Per a Ivan Martínez: “a més a més, el reciclatge depèn de forma voluntariosa de la ciutadania, i no es duen a terme més incentius per part de les administracions. Això fa que el seu índex siga molt baix. Cal anar més enllà i potenciar l’ús de materials fàcil-ment reciclables o reutilitzables (vidres, plàstics més ecològics, etc.) i dur a terme plans sectorials en les indústries, comerços, etc.”

Recordem que des d’EU ens vàrem oposar al Pla Zonal i que en les Corts Valencianes hem presentat diverses al•legacions al Pla Integral de Residus de la Generalitat Valen-ciana, arreplegant també moltes de les propostes d’associacions ecologistes, que es van rebutjar i una Proposició No de Llei, presentada aquesta mateixa setmana, per a que siga desestimat el projecte de macroabocador en el terme municipal de Guadas-suar i la planta de tractament de residus en les actuals característiques i emplaçament.

El presidente del Consorci «no diu la veritat»

Ahir mateix des del Consorci Ribera-Valldigna s’ha enviat un comunicat que afirma;“Parece que hay políticos a los que no les interesa dar la información real a sus vecinos” ha manifestado el Presidente del Consorcio, José Ribera, “pues en todos los municipios donde nos han dejado explicar técnicamente el proyecto, todos los grupos se han manifestado a favor del mismo”. Es el reciente caso de Alzira, donde la propia oposición retiró las mociones que tenía preparadas contra el depósito ecológico al conocer
los detalles del mismo”.

Tal afirmació és falsa i amb una intenció manipuladora per part del president del Consorci, el sr. José Ribera, la qual cosa diu molt de com ha portat tot aquest tema. El passat dilluns es va convocar una Junta de Portaveus per a tractar el posicionament de l’Ajuntament d’Alzira respecte al projecte del macroabocador. Tots els grups polítics del consistori ens reunírem amb els tècnics de l’empresa. I també amb els membres de la Plataforma contra l’abocador, per part de l’oposició.

De fet, tant PSOE, Compromís per Alzira i EUPV-Alzira hem manifestat la nostra opinió respecte a la postura de l’equip de govern, en què demanem conjuntament que no s’aprove aquest projecte. I, de fet, hem redactat una moció consensuada que aposta per altres propostes i alternatives.

El posicionament d’EUPV en cap cas és a favor ni dels macroabocadors ni, en conseqüència, del macroabocador de Guadassuar. En efecte, ahir vàrem presentar una Proposició No de Llei en les Corts Valencianes demanant que es retire el projecte de l’alcalde de Guadassuar.

Des d’EUPV-Alzira estem intentant infructuosament ficar-nos en contacte amb els responsables de premsa del Consorci o amb el president per a què desmentisquen aquesta informació i li exigim una rectificació pública.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here