PSOE, Compromís i EU d’Alzira partidaris de deixar en suspens l’ubicació del Macroabocador

0
441
Simulació de l'abocador de Guadassuar

El passat ple municipal va deixar damunt de la taula les mocions presentades pels grups de l’oposició (PSOE, Compromís per Alzira i EUPV) per a tractar el tema de la ubicació del macroabocador del Consorci Ribera-Valldigna al terme municipal de Guadassuar.

L’equip de govern va convocar amb urgència una reunió dels portaveus municipals per a tractar la possibilitat de consensuar un posicionament de l’ajuntament al respecte del tema i intentar unificar criteris al respecte de les darreres declaracions de la regidora Lola Ortega, representant del consistori en el Consorci, sobre el condicionament del seu vot favorable a l’abocador a que el dipòsit d’eliminació de residus es desplaçara a dos quilometres del terme municipal d’Alzira.

A la reunió, a la que assistiren el regidor del PSOE, Enrique Alborch, , els regidors de Compromís per Alzira Carles Aranda i Diego Gómez i el regidor d’EUPV d’Alzira, Ivan Martínez, estaven presents un administratiu del Consorci i dos tècnics de l’empresa  que explota en l’actualitat la planta de tractament de residus a Guadassuar i que pretén l’ampliació de les seues instal·lacions amb una planta de tractament de voluminosos (residus dels ecoparcs) i la construcció del macroabocador. Tot en el mateix terme per criteris de proximitat, estalvi econòmic i garanties geològiques.

Aquests tècnics explicaren al representants del consistori les característiques tècniques del que anomenen depòsits ecològics i dels estudis tècnics realitzats inicialment per a determinar la ubicació dels mateixos en la zona. Aportaren arguments relatius a les possibles filtracions, al tamany i construcció de les instal·lacions, a la distància dels nuclis urbans, etc. i varen respondre als interrogants plantejats pels representants de l’oposició.

El govern d’Alzira a favor del Macroabocador

Després de tot, l’equip de govern continua defensant el seu posicionament a favor del macroabocador de dimensions enormes (120.000 m2 – 24 camps de futbol) al terme de Guadassuar per tractar els residus de la Ribera Alta, Baixa i la Valldigna, així com l’elevació del grau de perillositat de tot el Polígon, donat el compromís de l’empresa de retirar el mateix a una distancia de dos quilometres de la partida de la Garrofera. I tot per criteris d’estètica. Criteris que caldria explicar a la població.

Zona residencial a La Garrofera

Els grups de l’oposició continuem pensant que no té sentit apostar per transformar la partida de la Garrofera en una nova zona residencial a través d’un PAI i paral·lelament acceptar les instal·lacions per al tractament del fem de tota l’àrea de gestió. A més a més ens neguem a col·locar durant altres 20 anys més tota una mega-infraestructura del negoci del fem en una zona altament productiva i poblada, molt a prop de Montortal, de Massalavés i de l’Alcúdia.

Els portaveus dels grups PSOE, Compromís per Alzira i EUPV d’Alzira pensem que cal deixar en suspens l’acord d’ubicació del macroabocador en la pròxima Assemblea del Consorci perquè el projecte es troba a tants sols 5 metres de la Sèquia Reial i també a menys d’un quilòmetre dels ullals del Riu Verd, amb decantació pluvial cap a ells i en terrenys amb alta possibilitat de contaminació d’aqüífers per filtració de lixiviats (aigües contaminades i putrefactes). I també perquè el projecte no contempla cap actuació que millore el sistema de recollida i de reducció dels residus.

Nova ubicació lluny de zones urbanes

La nostra alternativa la plantejarem al nou plenari de l’Ajuntament d’Alzira en les següents vessants:

-estudi d’una nova ubicació lluny de zones urbanes i en terrenys menys productius.

-estudi de micro-abocadors que puguen arreplegar de forma més sostenible mediambientalment els residus de la zona.

-substituir el sistema de recollida de residus actual als pobles de consorci pel sistema de recollida porta a porta.

-també per tal de reduir, implantar el sistema de recollida d’envasos mitjançant el sistema de retorn.

-estudi d’un sistema fiscal que incentive els esforços de les persones que més reduïsquen el fem no orgànic (qui més contamina, més paga)

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here