Sabies qué…la neu no és blanca? / Jovi Esteve

0
692

Aprofitant que el FRED en majúscules està a punt de visitar-nos este pròxim dijous en forma d’una massa siberiana i que la neu, encara que enguany no està deixant-se vore molt, també serà protagonista estos pròxims dies en alguns punts del país, vullc aprofitar per a aclarir un concepte al voltant d’este sòlid element. LA NEU NO ÉS BLANCA però és que, a més, pel mateix motiu els núvols no són blancs i, el que és més curiós… tampoc el pèl dels ossos polars és blanc. Sí, com ho estan llegint.  Pot ser que a molts de vostés els sorprenga estes afirmacions però, tot és un problema d’efecte òptic i visual.

Anem per parts. Sense entrar en massa detalls tots sabem que la neu és aigua congelada, però… perquè els ‘cubitos de gel‘ del frigorífic són transparents i en canvi la neu és blanca? Molt senzill. Quant les volves de neu cauen atrapen xicotetes bombolles d’aire, que són les responsables de descompondre la llum quant esta les travessa. Si mesclem tots els colors de l’arc irirs, el resultat donarà el color blanc.Així que la llum blanca que veiem prové de la dispersió que produïx l’aire entre els vidres de  la neu. És un efecte paregut al què provoquen les minúscules gotes d’aigua en els núvols, que fa que es vegen també blancs, ja que estes gotetes actuen com vidres que descomponen la llum.

I no m’oblide tampoc dels òssos polars que, per cert, tenen la pell negra.  El seu pèl és transparent (és una càmera d’aire, està buit). Precisament este aire difon el blanc de la llum com ho fa la neu (cosa que els ajuda a mimetitzar-se), i com ja sabeu, la neu no és blanca… és transparent.

Jovi Esteve / Meteoròleg

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here