Motius per no retallar personal en Urgències / Opinió: Adelaida Pau

0
388


Li demanem a la Sra. Bastidas que s’interessen un poc més pels serveis sanitaris a què tenen dret els seus ciutadans i ciutadanes.

Compromís per Alzira en l’últim ple li va preguntar a l’Alcaldessa sobre el retall a les nits del servei d’urgències del CSI de la nostra ciutat, van dir no entendre el que els deia i és cert que, més enllà de la seua voluntat per preocupar-se per este tema, és difícilment explicable per a tots que retallen en un servei que a més d’acostar les urgències hospitalàries al ciutadà ha complit el seu paper de descongestionar en part les urgències de l’Hospital de la Ribera.

En el 2005 el Departament de Salut de la Ribera crea el primer Centre de Salut Integrat (CSI) amb un servei d’urgències que pretén ser  un cinturó intermedi entre l’assistència urgent que es vènia prestant en els Punts d’Atenció Contínua (PAC) dels distints pobles i les urgències de l’Hospital. La finalitat era, segons va comunicar la direcció de l’empresa Ribera Salut, descentralitzar algunes especialitats i descongestionar el servei d’urgències de l’hospital.

Estos centres passaren a tindre un servei d’urgències amb dos metges i dos infermers durant les 24 hores del dia, prestant inclús atenció d’hospitalització de curta estada en la sala d’observació ja que s’assegurava la presència sempre de personal metge i d’infermeria. Després de 5 anys de funcionament els resultats han sigut satisfactoris segons estudis realitzats pel personal sanitari i que és corroborat i demostrat per les dades publicades en la memòria de l’Hospital del 2010. Del 2004 al 2010 s’han augmentat les urgències de tot el departament de salut en 70.800 mentre que les urgències de l’hospital s’han reduït en 15.000 respecte a les del 2004.

Tenint en compte a més que algunes de les urgències que arriben a l’hospital són remeses pels CSI i PAC,  demostra que molts ciutadans de la Ribera acudeixen en primera instància als CSI. Açò també es corrobora en les conclusions dels treballs publicats  pel personal d’urgències del propi hospital. En un d’ells, els resultats diuen: “tras la creación del Centro de Salud Integrado se observa un descenso de asistencia en el SU del Hospital de pacientes de su zona de influencia(30%). El descenso directamente se corresponde con el porcentaje de aumento que ahora acude inicialmente al CSI (34%)”.

Nits sense personal

Diferents factors han permés, en part, canviar els hàbits de la població i consolidar el sistema. Per això no s’entén que s’haja decidit fer un pas enrere  retirant a les nits part del personal d’urgències dels CSI i deixar només PAC en tot el departament, que era el que hi havia en el 2004. La primera conseqüència serà que el ciutadà ja no tindrà la certesa que sempre trobarà personal metge i d’infermeria si decideix anar a un CSI a la nit, ja que estos poden estar atenent una urgència en un domicili, a la qual cosa cal sumar que en estos moments els SAMU van sense personal metge i han d’acudir els metges dels PAC si es requereix un SAMU en un accident o urgència domiciliària.

Per aixó demanem a la direcció dels centres que informen els ciutadans i ciutadanes en el moment que acudeixen a urgències si hi ha metge en el centre o si ha eixit a un domicili perquè decidisquen si esperen o acudeixen directament a l’hospital.

Des de Compromís per Alzira ens preguntem quins motius han tingut per a aplicar estos retalls, ja que Conselleria no ha aplicat a l’empresa Ribera Salut cap retall en la quantitat monetària que cobren per cada ciutadà de la Ribera. És per això que instem a  que es convoque el Consell de Salut del Departament perquè la direcció de l’hospital justifique si pot estos retalls, que informe de la situació financera actual de l’empresa i de les inversions que realitzarà en el 2012,  a les que està obligada pel plec de condicions.

També exigim a la direcció del departament que torne a restituir el personal d’urgències dels CSI a les nits, perquè els  motius esgrimits  per l’hospital en el seu moment per a crear el tercer cinturó d’urgències es contradiuen amb els retalls actuals. A més que amb la dotació de personal dels CSI  es reforçaven les urgències dels PAC en alguns nuclis de població que venien patint durant anys  d´un dèficit del servei d’urgències donat el numero de ciutadans a atendre i la dispersió geogràfica (Alzira, Sueca, Carlet, Benifaió) i que ara, amb el retall del servei, tornen a la situació deficitària de personal anterior al 2005.

Algunes poblacions com Benifaió, han fet un exercici de responsabilitat i han aprovat mocions per unanimitat (inclós el PP) demanant el manteniment dels dos metges d’urgències. Però en Alzira el PP va rebutjar en l’últim ple tractar aquest tema per urgència. Li demanem a la Sra. Bastidas que s’interessen un poc més pels serveis sanitaris a què tenen dret els seus ciutadans i ciutadanes, ja que cap crisi justifica un retall en sanitat  i menys encara si com és el cas de  Ribera Salut continuen cobrant el mateix que l’any passat.

Per últim, des de Compromís per Alzira reconeguem que està molt bé tindre un nou mamògraf  digital 3D – que, en definitiva, no fan més que complir en fer part de les inversions a les que estan obligats- però açò no esta renyit en mantenir els serveis bàsics com les urgències dels CSI.

Adelaida Pau

Regidora Compromís per Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here