L’historiador Andreu Ginés obri les VII Jornades de Carcaixent i República

1
373

El Doctor en Història Contemporània, Andreu Ginés, ha encetat les jornades  presentant el seu llibre, fruit del treball de tesis doctoral: “La instauració del franquisme al País Valencià”, edicions de la Universitat de València.

Al llarg de la seva exposició ens hem assabentat que els grans propietaris, empresaris, els anomenats prohoms d’abans de la guerra, poques dificultats tingueren per a mantindre el seu estatus, sinó acreixentar-lo desprès d’acabat el conflicte armat. Havem sabut com les institucions provisionals creades amb inmediatesa pels franquistes, evolucionaren fent confluir el poder en mans d’uns pocs, a fi d’evitar l’enfrontament entre els diferents bandols de la dreta, que no era tan homogenea ni exempta de lluites internes, com ens han volgut fer creure. I com, aquells d’aleshores, encara avui ocupen llocs destacats a l’economia i per tant a la política institucional.

L’autor ha insistit en la necessitat de donar a conèixer les dades econòmiques, en rescatar la informació i la memòria històrica des d’un sentit crític i anant més enllà dels paràmetres habituals de víctimes i botxins. Un análisis rigoròs de les estructures econòmic financeres del poder, des d’abans de la guerra fins avui.

Les Jornades continuaràn el proper 11 de febrer, amb la presentació del quadern de treball realitzat pels professors José Manuel Fernández i Jaume Ramírez del llibre “Canvi Social i mobilització política a Carcaixent durant la República i la guerra civil (1931-1939)”, de María José Sigalat, llibre guanyador del Premi d’Investigació Local Víctor Oroval, coeditat per Edicions96 i el Casal Jaume I-Grup Arrels de Carcaixent.

1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here