Espanya s’apropa a la recessió en caure el PIB trimestral un 0,3% al final del 2011

0
282
foto: Reuters

Espanya s’apropa novament a la recessió econòmica després d’enregistrar en el quart trimestre del 2011 una caiguda trimestral del PIB del 0,3%, trajectòria que, segons analistes, institucions i experts, continuarà en els pròxims mesos.

Així, s’espera que l’economia espanyola entre una altra vegada en recessió tècnica (dos trimestres consecutius de creixement negatiu) en el primer trimestre del 2012. De fet, l’FMI preveu que Espanya romanga en recessió com a mínim durant enguany i el pròxim, amb una contracció del PIB de l’1,7% el 2012 i del 0,2% el 2013.

Tot i a la caiguda intertrimestral enregistrada en el quart trimestre del 2011, el PIB va créixer un 0,3% en termes interanuals i un 0,7% en el conjunt de l’any 2011, després de sengles retrocessos en els dos anys precedents, segons l’avanç de dades de la Comptabilitat Nacional publicat este dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística(INE).

Les xifres avançades per l’INE coincidixen plenament amb les quals va fer públiques el Banc d’Espanya fa una setmana. L’avanç del PIB interanual en un 0,3% durant el quart trimestre de l’any passat suposa el sisè creixement consecutiu en taxa interanual que experimenta l’economia espanyola, tot i que és cinc dècimes inferior al qual es va enregistrar en el tercer trimestre.

L’INE atribuix este descens en el ritme de creixement interanual de l’economia a una contribució més negativa de la demanda nacional, «compensada en part» per l’aportació del sector exterior, que va créixer respecte al trimestre anterior. Les dades desagregades del quart trimestre seran difoses per l’organisme estadístic el pròxim 16 de febrer.

2012, ANY EN NEGATIU

El retrocés intertrimestral del PIB espanyol experimentat en el quart trimestre del 2011 va posar final a set trimestres en signe positiu. Abans d’això, l’economia espanyola va encadenar set trimestres en negatiu. Va ser en el primer trimestre del 2010 quan l’economia espanyola va començar veure la llum al final del túnel.

Tot i això, tal com va argumentar el Banc d’Espanya en el seu últim butlletí econòmic, la «modesta» recuperació que havia emprés l’economia espanyola el 2010 se’n va anar debilitant el 2011, a mesura que la crisi de deute sobirà a la zona euro se’n va anar estenent a un número més de països i s’intensificaven les tensions en els mercats financers.

En este context, indicava l’autoritat monetària, la feina no va donar signes de recuperació el 2011, apreciant-se fins i tot una intensificació en la sendera de destrucció de feina després de l’estiu.

Europa Press

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here