Camps i Costa no són innocents /Opinió: Paco Gimeno

5
442

El dijous per la vesprada em vaig berenar amb la notícia del dia, i pot ser de la setmana o el mes. Francisco Camps, ex President de la Generalitat Valenciana, i Ricardo Costa, ex Secretari General del PP valencià, havien estat declarats “no culpables” pel Jurat Popular que devia decidir en la causa dels tratjes. Ràpidament, representants del PP, entre els que es troben el mateix President del Govern, el de la Generalitat, o la senyora Cospedal, eixien als mitjans de comunicació per expressar la seua satisfacció per la sentència.

Alguns d’ells anaven més lluny en exigir disculpes a polítics i ciutadans que havien lapidat uns ciutadans exemplars que, per fi, havien rebut justícia en haver quedat demostrada la seua “innocència”. Altres, fins i tot insinuaven la necessitat de compensar-los o rehabilitar-los, doncs com a conseqüència de la seua injusta imputació la seua honorabilitat s’havia posat en qüestió, i a més s’havia truncat la seua carrera política personal.

He de dir, primer que res, que a mi personalment no m’ha sorprés el veredicte. Ja fa molts anys que vaig deixar de confiar en la independència del poder judicial, i en la capacitat del jurat per determinar innocències i culpabilitats. En qualsevol cas, el que sí pot resultar sorprenent és que hom haja sigut capaç de trobar quatre valencians que consideren Camps i Costa culpables. Un jurat popular per determinar responsabilitats polítiques en un territori que ja fa vint anys que vota majoritàriament PP necessàriament havia de reflectir eixos sentiments. Recorde un jurista que va escriure fa temps que, si algú és innocent, millor que ho determine un jutge, mentre que si és culpable, millor un jurat popular.
Aquest veredicte recorda, i molt, els que es produïen als estats americans d’Alabama o Mississipi, enllà per la dècada dels anys seixanta del segle XX, on jurats populars absolien de delictes gravíssims (assassinats inclosos) a ciutadans de raça blanca quant aquests els cometien contra la comunitat negra; o a l’inrevés, quant l’acusat era un ciutadà de raça negra, difícilment era considerat innocent. Els membres dels jurats eren, per suposat, decentíssims ciutadans blancs com la llet.

En segon lloc, em crida l’atenció la premura amb la què els actuals dirigents del PP pretenen donar la qüestió per finiquitada. El veredicte és objecte de recurs, doncs la sentencia no és ferma, i tot fa pensar (no s’entendria el contrari després de tant rebombori) què la fiscalía anticorrupció i l’acusació popular presentaran el recurs corresponent. Recorde que fa uns dies el President del Sevilla C.F., en José Mª del Nido, condemnat en primera instància per un delicte relacionat amb la corrupció, explicava que fins que la sentencia no fora ferma, no se’l podía considerar culpable encara. Haurà d’esperar doncs per establir, i restablir, honorabilitats.

Malgrat tot, he de dir què aquest veredicte haurà de ser respectat, faltaría més. Que no crega en la imparcialitat del poder judicial no deixa de ser una opinió meua, i que pense que aquest cas no devia haver-ho jutjat un Tribunal Popular també ho és. Així que respectaré el resultat del veredicte en espera d’una sentencia ferma. Camps i Costa són “no culpables”, cosa equivalent a dir que son innocents, amb una matisació: Al judici, com estableix el veredicte, no s’ha pogut demostrar que la relació entre els dos acusats i els presumptes corruptors fora delictiva, els regals i les mostres “carinyoses” entre “el bigotes” i Camps i Costa no s’ha demostrat, segons la opinió de cinc membres del jurat, que conduïra, en una relació causa-efecte, a l’intercanvi de favors, i per tant, als delictes dels que se’ls acusava. Per això son “no culpables”, i no innocents, per què tampoc els acusats han pogut demostrar al judici de forma fefaent la seua innocència.

Però la relació existía, les escoltes telefòniques que em tingut ocasió d’escoltar aquests díes, que omplirien de vergonya a qualsevol persona decent, i nombrosa documentació, ho acredita. El propi jurat, al veredicte, la qualifica de “relació comercial”. Així, sí els nostres representants polítics mantenien “relacions comercials” (“mira si te debo”, “te quiero un huevo”, “y yo a ti”, “habla con Paco y que me ponga de Conseller de algo”, “te has pasado tres pueblos con el regalo”, etc.) amb una trama corrupta, de la que rebien regals i a la que adjudicaven contractes, encara que una cosa no portara l’altra, ja que no s’ha pogut demostrar amb documentació, la conclussió és obvia: Costa i Camps, Camps i Costa, tanto monta monta tanto, seran no culpables dels delictes que se’ls imputaven, però son culpables de ser uns “pardillos”.

Això si ho puc dir alt i clar. Els nostres governants són uns “pardillos” integrals -per no utilitzar altres adjectius més grollers- en haver-se deixat enredrar per una xarxa corrupta. I tots els que se senten ben representats per “pardillos” d’eixe calibre, i els aplaudeixen, demanen als demés que ens disculpem, etc. A tots ells els diré què, si no els cau la cara de vergonya en haver votat per què ens governen a una quadrilla que, ara mateix, degut a la seua “innocència”, fa que a tot el món (en quina mala hora posaren València al mapa) es riguen de tots els valencians, jo personalment no pense demanar-los disculpes ni donar-los les gràcies. Que demanen disculpes ells als valencians per haver-se deixat enredrar pel “bigotes” i companyia i assumisquen la seua responsabilitat política, encara que no en tinguen de penal.

Paco Gimeno

Alzira, 28 de gener de 2012

5 Comentarios

 1. NO ENTIENDO. QUE CUANDO INTERESA Y DEPENDIENDO DE QUIEN SEA, LA JUSTICIA ES BUENA O NO. SE HA JUZGADO A UNAS PERSONAS Y YO NO ENTRO EN LO POLITICO, A ESAS PERSONAS SE LAS HA DECLARADO NO CULPABLES, Y SE DEBE ACEPTAR SE QUIERA O NO. TANTAS COSAS ESTAN PEOR HECHAS Y ME TENGO QUE AGUANTAR PORQUE NO TENGO MAS REMEDIO. YO VOY MAS LEJOS DE LA RESOLUCION DEL JUICIO, DE LO QUE TODOS LOS MEDIOS DE COMUNICACION LOS DE UN LADO, LOS DEL OTRO QUE PASANDO OLIMPICAMENTE DE LA ETICA E IMPARCIALIDAD QUE DEBERIAN TENER Y RECIBIENDO LAS SUBVENCIONES QUE RECIBEN DEL ESTADO. ESTE QUIEN ESTE. NO ENTIENDO COMO NO HAN REPARADO EN QUE: SI EN CUALQUIER JUICIO EL QUE LO PIERDE, POR NORMA PAGA LAS COSTAS DE DICHO JUICIO, EN ESTE QUIEN LAS VA A PAGAR. LOS QUE PUSIERON LAS DENUNCIAS O COMO SIEMPRE EN EL CASO DE QUE HAYA ALGUN POLITICO, LO PAGAREMOS ENTRE TODOS, ES DECIR LO PONDRAN A CUENTA DEL ERARIO PUBLICO O LO PAGARAN LOS DENUNCIANTES LOS CUALES MOMENTANEAMENTE SEGUN SE DICE HAN PERDIDO. SI SE RECURRE ESO CUESTA DINERO O NO. DE DONDE SE SACARA EL DINERO PARA RECURRIR. Y PARA NO EXTENDERME MAS, DIRE SOLO QUE DEPENDE DE QUIEN HAGA LA COSA SE LE DA MAS IMPORTANCIA Y LEÑA AL MONO O NO. YO SIN PONERME A NINGUN LADO EL QUE LA HAGA QUE LA PAGUE, PERO NO ES ASI ESTOY ESPERANDO QUE A OTROS POLITICOS Y EN ESTOS MOMENTOS SOLO VOY A PONER A UNO NO SE LE ESTA DANDO TANTA CANCHA ES A JOSE BLANCO IMPUTADO PERO COMO ES SE DICE DE IZQUIERDAS ESE ES MENOS IMPUTADO. A VER SI DE UNA VEZ SEA EL QUE SEA Y DEL PARTIDO QUE SEA SE TRATAN DE IGUAL MANERA. PUES PARA MI YA NO HAY IDEOLOGIAS;SOLO HAY INTERESES CREADOS Y EN COMO TE MUEVAS NO SALES EN LA FOTO. SEAMOS MAS ECUANIMES, MAS LEGALES Y SI TENEMOS QUE SER CONDESCENDIENTES SEAMOSLOS CON TODOS O CON NADIE. PERO NUNCA A MEDIAS NI CONTRATO DE FAVOR POR SER QUIEN ES.

 2. Senyor Alex, quina mania d’escriure amb majúscules! Té por que no el puguem llegir? No es preocupe, podem donar-li al recurs d’engrandir la lletra. La tecnologia permet això. Per favor, escriga correctament. Això també forma part de seguir les regles de joc.
  En efecte no és que no siguen innocents. El que el jurat ha determinat és que no hi ha proves fefaents per declarar-los culpables. Cal acatar la sentència evidentment, ens agrade o no.
  Per cert, no hi ha hagut unanimitat i a més la sentència es pot recórrer. Que això costarà diners? Més que els que han furtat? Betoret i Campos es va declarar culpables pel mateix fet, però Camps els va enganyar. Ja sap que com Costa no va caure en el parany va dir allò de «o juntets de la mà o no em presente». Quan la Sra. Barberà va dir que Camps havia demostrat una gran «hombría» probablement era perquè no s’havia enterat d’eixa passada.
  També sabrà vosté que açò era una mínima part de la trama Gürtel sobre finançament il·legal del PP, qüestió que no ha fet més que començar.
  Però deixant de banda les qüestions purament legals, allò que cap país amb un mínim de tradició democràtica permetria seria que qui ha mentit (el Sr. Camps) seguira en política. Recorde vosté allò que va dir a les Corts valencianes que no coneixia el «Bigotes». Encara com, que si l’arriba a conéixer.
  El jui a Camps (Costa és una altra qüestió) l’hauria d’haver fet el seu partit (en primer lloc) i la societat valenciana en el seu conjunt (en segon lloc).
  Recordarà vosté que el governador del Banc de Suïssa va dimitir fa uns dies perquè hi havia sospites que la seua esposa havia utilitzat informació privilegiada i havia guanyat uns 60.000€. S’imagina què hauria passat si un governant suís haguera (mal) gestionat i permés el que ha fet el Sr. Camps? Encara estaria corrent perquè l’estarien perseguint fins a la fi del món.
  Però clar, açò no és Suïssa. Pot ser ens semblem, en el millor dels casos, a Itàlia… del sud. Per allò de la màfia, ja m’entén.

 3. Estimado «Alex» o no te enteras o no quieres enterarte. En es proceso judicial no hay denunciantes por estar perjudicados, si no que de una denuncia de un concejal del PP de Madrid la policia judicial y la fiscalia investigaron la denuncia de dicho concejal y habrieron un proceso llamado Gurtel y que ha tenido varias derivaciones y entre ellas, las acusaciones a Camps y a los otros tres. Por lo tanto este tipo de procesos son siempre a cargo del Estado. Lo que ocurrió es que una vez se presentaron las primeras acusaciones, el PSOE se presentó como acusación popular y eso no tiene responsabilidades sobre lo que ocurra en el juicio. En cualquier caso, lo de José Blanco acaba de empezar y lo de Camps y compañia lleva cerca de tres años. La imputación de Blanco todavía no es la definitiva y en cambio, al igual que con Camps ya se ha filtrado casi todo el sumario, por lo que está en la misma indefensión que estuvo Camps en su momento. En mi opinión ese tipo de juicios a politicos nunca deberían juzgarse por un jurado popular, pues se corre el mismo riesgo que con lo de Camps. A mi me parece un error juridico y de interpretación por parte de los cinco jurados que lo han declarado no culpable y fundamentalmente por los argumentos con los que han justificado su dictamen. Pero esa es la legalidad y es lo que vale, pero como somos ciudadanos libres podemos discrepar del resultado de dicho juicio. Saludos

 4. Estas dos personas políticamente estan hundidos.
  No por el juicio en sí, sino por las conversaciones telefónicas que como bien dice usted delatan una falta de dignidad política como son “mira si te debo”, “te quiero un huevo”, “y yo a ti”, “habla con Paco y que me ponga de Conseller de algo”, “te has pasado tres pueblos con el regalo”.
  Hasta aquí de acuerdo. Ahora bien, centrar un minuto más de tiempo en esto, cuando el país se va al garete es cuanto menos que triste.
  Hay que criticar ahora, sobre el hoy y lo que se esta haciendo en este momento que nos afecta a todos.
  Podemos hablar de lo que hizo Aznar, Zapatero , Felipe Gonzales o mirar lo que sucede hoy.
  Agua pasada no mueve molino y el que mira hacia atrás corre el peligro de que el presente se le pase de largo.

 5. Alex, si llegires l’artícle comprobaries que en ell he dit ben clar que acate la sentència, encara que no m’agrade. les responsabilitats que reclame son polítiques, per què encara que haja estat sense voler, aquests personatges s’han deixat enredrar per una trama corrupta que tenia posat el punt de mira en els diners públics, els teus i els meus. I això no hauriem de consentir-ho els ciutadans.
  Respecte a les costes del judici, qui vols que pague? La Fiscalia anticorrupció és la que ha duut a camps i Costa a la bancada dels acusats, i per tant, l’estat. No li pegues més voltes.
  Ricardo, no pense que tindre, ara mateix, a una sèrie de pressumptes corruptes al capdavant de les nostres institucions, amb els diners de tots els ciutadans al seu abast, siga aigua pasada. Com ha assenyalat Sento, açò no ha fet més que començar, i el que tenim son unes institucions que retallen en educació i sanitat, de les que han desaparegut els euros per milions. Lamentablement, és present i ben present. El «país se va al garete», entre altres coses, per la corrupció generalitzada, i no pense que estiga de més opinar al respecte. En qualsevol cas, gràcies a tots per haber dedicat uns minuts a llegir la meua opinió.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here