Gelades blanques i gelades negres / Jovi Esteve

0
1982
Gelada blanca
Gelada negra

Amb l’arribada d’este primer temporal de fred, pluja, neu i vent a la nostra comunitat, un dels temes que ha naparegut en moltes tertúlies és el
FRED. No és massa bo per a les persones que arribe de colp però, tampoc per al camp ja que les gelades poden ser molt perilloses per als nostres interesos. Afortunadament no ha sigu este el cas en este temporal que acabem de passar però m’agradaria aclarir un parell de conceptes al
voltant de les gelades.

Quan la temperatura descendix, i baixa dels 0ºC parlem de gelada, ja que és la temperatura a la qual es gela l’aigua en condicions normals. Ara bé, no totes les gelades produixen els mateixos danys al camp. Hi ha cultius que necessiten hores de fred per al seu cicle (com les vinyes, en terres altes de l’interior), mentre que pel litoral, els cítrics, fruiters i hortalisses acusen molt més estes temperatures negatives que solen ser
fatals.

Però dins de les gelades podem fer una diferenciació entre el que es considera gelades blanques i gelades negres. Les gelades blanques es produïxen quan hi ha suficient humitat ambiental, amb la qual cosa el descens de temperatures va acompanyat de l’aparició de la ‘rosada blanca’, que és eixe gel que es forma sobre la planta, deixant tenyits de blanc els nostres camps. És molt paregut al que succeïx amb els iglús, en els quals, a pesar d’estar fabricats de gel es poden registrar temperatures en el seu interior d’uns 0ºC mentre que a l’exterior es pot estar perfectament a -20ºC.

GELADES NEGRES

Per contra, les gelades negres es produïxen quan arriba una massa d’aire molt freda i seca com la de l’any passat a estes altures de gener
(exactament aparegueren els dies 21 al 24 de gener del 2011 -la més dura dels últims 5 anys a la nostra zona-). Al no haver vapor d’aigua i humitat en l’ambient, no apareix la rosada blanca al voltant de la planta i per tant, es congela directament la savia i els teixits d’esta. Es diu, per tant, que el fred ‘crema’ les fulles i els fruits adquirint una tonalitat de color fosc, obscur i quasi negre, d’ahí el seu nom.

Jovi Esteve / Meteoròleg/ Twitter: @Joviesteve

Nota dels administradors: Este prestigiòs meteoròleg d’Algemesí enceta hui una sèrie d’articles de caire informatiu i fins i tot pedagògic per apropar als lectors la ciència de la meteorologia i fer-la més comprensible

Cítrics afectats per una gelada / Foto: Valencia Fruits

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here